Nej till registrering av tiggare

Utan tvekan menar Wille Valve (MSÅ) och Danne Sundman (MSÅ) väl när de i en insändare föreslår att tiggarna på Åland ska registreras av polisen så att de kan "känna sig trygga i sin rätt att tigga".
Ändå blir det helt fel.
De facto har tiggarna ju redan rätt att tigga. Det är inte förbjudet, varken i lag eller ordningsstadgar. De har också som EU-medborgare vissa rättigheter som man inte utan problem kan ta av dem, bland dem rätten till fri rörlighet inom Schengen-området.
 Det Valve och Sundman vill göra är att införa kontroll och registrering av något de upplever som störande, och där de misstänker organiserad brottslighet.
Detta trots att rapport efter rapport visar att dessa misstankar till största delen är ogrundade, och att det som driver tiggarna till våra breddgrader är den yttersta misär, inte kriminalitet.
Än en gång blir det fattigdomens symptom man vill ha kontroll på och ägna resurser och energi att kontrollera, inte orsakerna till den.
Det tål också att påpekas att de tiggare som finns på Åland kommer från synnerligen utsatta grupper, med bara negativa och skrämmande erfarenheter av myndigheter, registrering och kontroll.

Bästa Sundman och Valve. Varför inte se tiggarna på Åland som driftiga entreprenörer i biståndsbranschen, så kanske de är lättare att fördra?

Kommentarer

  1. De menar kanske väl men de tänker fel. Registrering är inget positivt, vem vill bi det?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden