En välbehövlig paus

Idag var det en lagtingsman som brukar vistas långa perioder i Portugal, som pratade strunt i talarstolen. Dessutom pratade han helt ovidkommande strunt, om flyktingfaran när ärendet som skulle diskuteras var en skattelag som skulle antas som blankettlag på Åland.
Jag och ett par av mina partikamrater gick ut. Två andra replikerade.

Den här lagtingsledamoten tyckte att ett bättre sätt att hjälpa flyktingar än att ge dem asyl vore att göra donationer till välgörenhetsorganisationer avdragsgilla i kommunalbeskattningen.

Jag ser att det finns människor som tycker att vi som gick ut på en liten paus borde ha"tagit debatten".
Det har jag inga problem med, vid rätt tillfälle. Men jag tänker inte medverka till en utveckling där alla politikområden ska handla om samma fråga, där allt blir svart eller vitt, och där vi andra ska reagera i stället för att agera.

Precis så har Sverigedemokraterna lyckats göra med flyktingfrågan i Sverige, och i ljuset av sin propaganda fått människor att tro att Sverige nu är fullproppat med flyktingar så att det inte finns plats med fler.
Det är förstås ett skämt. Både Sverige och Finland är ju närapå tomma på folk. Kilometer efter kilometer med skog. Norr om Stockholm, Tammerfors och Åbo, avfolkningsbygder och en åldrande befolkning, om man nu riktigt ska generalisera.

Själva sakfrågan, att ge göra rika människors donationer avdragsgilla, så att man i stället för att betala skatt och bygga välfärd, för en billig peng köper sig mera pengar. Nja.
Hjälporganisationer är bra, och viktiga och ibland de enda som gör någon nytta, men jag tror på att förändra strukturer.

Just nu brinner huset. Vi kan inte peta in människor i elden och säga att de kan vänta där medan vi fixar ett avdrag som kan ge dem några hinkar vatten.
Därför finns rätten till asyl.

Kommentarer

  1. Inte ens i min naivaste ungdom röstade jag på socialdemokraterna, här visar ni tydligt att ni inte är lämpliga i lagtinget. För våran del blir det att flytta från Åland, varken jag eller frun vill att barnen ska behöva se förfallet som sker. Då får ni byta tre par blåa barnögon mot tusen bruna om ni så önskar.

    SvaraRadera
  2. Några frågor:
    1. Ville den lagtingsledamot du inte vill nämna vid namn inskränka asylrätten?
    2. Om man kan skänka pengar till lokala idrottsföreningar och få avdrag för det, vad är då problemet med att göra avdrag för humanitärt bistånd till etablerade välgörenhetsorganisationer?
    3. Vad har Sverigedemokraterna att göra med den åländska politiken?
    Vad är ett skämt menar du? Att Sverige och Finland har stora oetablerade arealer är välkänt men vem ska bekosta utbyggnad / etablering i de djupa skogarna?
    4. Blir inte invandrare / asylanter även de blir äldre och berättigade till pension? Hur löser vi det? Öppna gränser?
    5. År 2007 skrev du i Nyan om samhällets ansvar för Ålands hemlösa. Hur tänker du jobba vidare med den frågan nu när du sitter i lagtinget?
    Vänligen / Kjell Nordberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kjell.
      1. Så uppfattade jag det. Om gränser är stängda kan människor inte söka asyl.
      2. Jag är generellt sett tveksam till avdrag. De minskar på skatteintäkterna och gynnar bara dem som har inkomster som är höga nog för att göra avdrag på. Humanitärt bistånd ska, som jag ser det, inte handla om skatteplanering.
      3. Sverige är vårt grannland. Allt som händer där påverkar oss. I texten gjorde jag en parallell mellan utvecklingen i Sverige och utvecklingen hos oss. Sen drog jag en slutsats på basen av min jämförelse.
      4. Självklart. Jag förstår inte frågan.
      5. Jag sitter från och med imorgon i landskapsregeringen, och kommer att göra mitt yttersta för en lösning. En diakoniföreningen finns det just nu "mindre än en handfull" hemlösa på Åland.
      Vänligen
      Nina Fellman

      Radera
    2. Hej Nina tack för ditt svar!
      Kan du vara snäll och räta ut några kvarstående frågetecken?
      1.Hur kan du ha den uppfattningen att icke namngiven lagtingsledamot vill inskränka asylrätten när du enligt egen utsago lämnade plenum under anförandet? Hade känts mer seriöst om du först lyssnat och sedan återgett vad som sagts istället för att lämna plenum och sedan komma med en "uppfattning"
      2. Vill återkoppla till avdragsrätt, om du generellt är emot det upplägget, hur kommer du att verka i lagtinget i frågan? Är det slut med sponsring till ungoms- och idrottsföreningar om du får bestämma och hur tror du att det i så fall kommer att påverka landskapets ekonomi och sociala struktur? Tänker givetvis bl.a. på PAF och andra åländska storbolag som har en mångårig tradition av att idka välgörenhet i olika former.
      3. Självklart påverkar det som händer i Sverige även oss men var kommer SD in i bilden? Mig veterligen har de aldrig varit inbjudna av någon regering när viktiga samhällsfrågor har diskuterats.
      4. Klantigt formulerat av mig så jag förstår att du inte förstår. Vart jag ville komma är att jag tror inte att vi löser problemet med med våra bräckliga framtida pensioner och vår välfärd genom ökad invandring. Måhända att det kortsiktigt är en bra lösning men i förlängningen tror jag på status quo i den delen.
      5.Låter bra att du kommer att göra ditt yttersta för att hitta en lösning för våra utslagna. Hoppas att du går hela vägen med boende / härbärge, behandlingsalternativ mm.
      Återigen tack för svar.
      Vänligen
      Kjell Nordberg

      Radera
    3. Hej igen
      1. Jag lämnade inte plenum. Jag gick ut ur plenisalen, där man genom högtalarsystemet utmärkt väl hör debatten.
      2. Skattelagstiftning är finländsk behörighet, och det var som sagt en finländsk blankettlag som antogs. Samhällsfinansiering av ungdomsverksamhet och idrott har inget med avdragsrät att göra.
      3. Samhällsfrågor diskuteras inte av bara regeringar.
      4. Jag tror i motsats till dig att ökad inflyttning är en långsiktig lösning.
      5. Jag ska göra mitt bästa.
      Nina

      Radera
  3. Bra att ni gick ut, hoppas ni aldrig går in ingen, vänsterextremister är farliga för samhällsbygget. Nu har Åland sin egen " Rossana Dinamarca ". Ska flyktingarna bo i skogen?

    SvaraRadera
  4. Nina.
    Det finns ett par saker i det du uttrycker som du verkligen borde fundera på en stund till...
    Den första saken som borde bli föremål för reflektion är huruvida det är lämpligt eller ens acceptabelt att förtroendevalda ledamöter i en lagstiftande församling lämnar rummet när någon av de andra folkvalda talar? Ett sådant beteende ligger sannolikt inte i din arbetsgivares, dvs den åländska valmanskåren, intresse.
    Det ni företagit er och det du välvilligt och inte helt utan stolthet beskriver är så fruktansvärt infantilt att jag skäms å dina vägnar.
    Hur tror du själv att det skulle se ut i världens alla lagstiftande församlingar om ledamötena lämnade rummet varje gång någon utanför den egna åsiktssfären tog plats i talarstolen?!
    Du gör gällande att du inte vill "...medverka till en utveckling där alla politikområden ska handla om samma fråga" - Det må vara hänt men du verkar inte ha några som helst problem med att medverka till att politikerföraktet och den bristande respekten för demokratin sprider sig bland allmogen. Det är nämligen precis vad som händer när förtroendevalda beter sig som du och dina partikamrater.

    Nästa sak du bör fundera på är ditt uttalande om hur Sverigedemokraterna, enligt ditt mycket naiva sätt att se på saken, lyckats "kidnappa" invandringsfrågan och göra den till en central fråga i svensk politik. (Du använder dig iofs av det missvisande ordet "flyktingfrågan" och jag vet i ärlighetens namn inte om du är så dåligt insatt i sak eller om du bara är naiv...)
    I Sverige är invandringsfrågan långt ifrån en marginalföreteelse som haussats upp av Sverigedemokraterna, Invandringsfrågan är den störst påfrestningen på Sverige på väldigt länge, och då inte enbart sett ur ett strikt ekonomiskt ljus.
    I princip samtliga stora politikområden påverkas av den massiva och till väldigt stor del okontrollerade invandringen. - Om man inte förstår det, vilket du inte tycks göra, så har man uppenbart inte heller insikten om att bete sig på ett värdigt sätt i sin profession.
    Orsakerna till att Sverigedemokraterna och en stor del av det svenska folket upplever att den massiva invandringen till Sverige i många fall är en belastning och dessutom har en mängd negativa effekter på såväl välfärdssystem som på den sociala sammanhållningen, är oansvariga politiker som under lång tid satt den egna befolkningen i andra hand.
    De flesta av dessa politiker är naturligtvis socialister precis som du och många av dom anser du säkert vara hjältar.

    Det du skriver om att det mest är skog norr om Stockholm insinuerar att du anser det vara en god och fullt möjlig idé att invandrare ska befolka dessa marker?
    Hur ska det gå till i praktiken?
    Ska marker beslagtas eller tvångsinlösas?
    Ska dessa marker beredas av invandrarna själva i nån form av "nybyggaranda"?
    Vem ska betala för detta? - Och NEJ, pengar växer inte på träd i Sverige heller...
    Att du ens använder dig av detta resonemang, efter att Fredrik Reinfeldt blivit hånad offentligt under lång tid och i samtliga tillgängliga sammanhang efter att han använt sig av samma resonemang, säger faktiskt en hel del om din analytiska förmåga...

    Rätten att söka asyl ska såklart skyddas.
    Med det sagt så borde var man och kvinna ställa sig frågan om det var alla människors rätt att söka sig till bättre ekonomiska förutsättningar på bekostnad av andra nationers skattebetalare som man hade i åtanke när man skrev under Genèvekonventionen 1951?

    Efter en tid som läsare av din blogg har jag insett att du av någon outgrundlig anledning aldrig går i svaromål gällande eventuella frågor eller repliker i kommentarsfältet. - Jag antar att det beror på att du redan lämnat rummet och därför inte kan svara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon kan inte svara pga av att hon inte har några vettiga argument. Kanske hon drar fram någonting i stil med " frihet åt Västsahara " men det är ju inte så relevant...

      Radera
  5. Även Sibirien är i det närmaste folktomt...Det väsentliga är vilken kapacitet samhället har att ta emot massiv flyktinginvandring, ordna boende, uppehälle, utbildning, aktiviteter etc och så småningom få de som stannar permanent i jobb (vilket i snitt tar sju år i Sverige, handlägga asylärenden tar 1,5 år...). På kort tid kommer Sverige ha fått en halv miljon icke-européer (erfarenhetsmässigt svårare integrera än européer) att ta hand om. Innebär ca 200 000 bostäder eller minst 200 miljarder SEK i investering. Försörjningsstöd, utbildning etc går på minst lika mycket, dvs samhället behöver investera upp emot 500 MILJARDER SEK på kort tid. I den bästa av världar får samhället tillbaka detta och mer därtill om folk kommer i arbete, men kortsiktigt riskerar det leda till en statsfinansiell härdsmälta långt värre än någon bankkris lyckats ställa till med. Allt handlar om balans och förmåga. Den enkla insikten att resurserna är begränsade, inte oändliga.

    SvaraRadera
  6. Hur går det Nina för dina polare sossarna i Sweden??? Ha de blivit rasister???

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden