Dagens förlorare vinner imorgon

Hur känns det att förlora?

Den frågan fick jag idag, med anledning av två beslut i Högsta domstolen, som fällt två lagar som antagits i Ålands lagting, en om sänkt rösträttsålder i kommunalval, en om gemensam brand- och räddningsmyndighet för Åland. Bägge är frågor jag drivit på, och som jag tycker är bra och viktiga förändringar för att utveckla och göra vårt samhälle tryggare.

Ja, hur känns det? Faktiskt bättre än att inte ha försökt alls.
Det är liksom spelets regel, denna dragkamp mellan juridiken och politiken, viljan till förändring och upprätthållande av det man tidigare bestämt.

Grundlagen, som man hänvisar till i bägge besluten, är en helig skrift för demokratin. Som alla heliga skrifter är den tolkningsbar. Om man inte prövar saker mot den kommer man inte vidare, och inte ens de lagkloka är överens. Vilket kanske illustreras av att man ofta inte kan veta i förväg vilket utslaget blir.

När man förlorar en strid är det förstås dags för nästa. En gemensam brand- och räddningsmyndighet är något vi faktiskt måste åstadkomma på Åland. Allt annat vore absurt. Så, imorgon börjar jobbet att titta på Högsta domstolens utlåtande och hitta en annan väg att åstadkomma resultat.
Ny lag kommer.

Sänkt rösträttsålder kommer också, men det kommer att ta lite längre tid. Typ tills man i Finland tänkt färdigt och själva öppnar upp frågan. Det är redan på gång. I den finländska regeringens lagstiftningsprogram finns ett förslag på sänkt rösträttsålder i kyrkoval, och man diskuterar sänkt rösträttsålder i kommunalval.

Så. Svaret på frågan är: det är smällar man får ta, om man vill något. Och det vill jag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden