Aldrig kan man göra rätt

Ni som inte är intresserade av åländsk politik, sluta läsa. Det här är för er andra.

Jag läser i tidningen Ålands ledare "...det fanns för bara några år sedan en enighet inom det politiska Åland om att strukturerna måste ses över".

Sen fortsätter resonemanget enligt känt mönster. Allt har gått fel för att kommunreformsprojektet gick över till att "rita en färdig karta", och det har funnits en inställning att "det endast finns en enda väg."

Var ska jag börja?
Det har aldrig funnits någon enighet om att strukturerna ska ses över. Tvärtom. Det har funnits ett stenhårt motstånd mot all förändring, som lite grann mjukats upp genom den pågående reformprocessen.

I processen fram till liggande förslag diskuterades flera olika alternativ. Det ordnades diskussioner, det gjordes opinionsmätning. Det första förslaget som landskapsregeringen kom med justerades enligt de synpunkter som kom fram, på flera punkter.
(De förändringarna avskrevs förstås som att regeringen och ministern inte kan bestämma sig och inte vet vart man är på väg).

Nu ligger ett lagförslag i Ålands lagting som på ett radikalt men genomtänkt sätt förändrar kommunstrukturen på Åland. Förändringen genomförs med en rimlig tidtabell. Utformningen av de nya kommunerna ligger helt i kommuninvånarnas händer. Det enda som lagen anger är de yttre gränserna för de nya kommunerna.
De är inte godtyckliga, utan resultatet av  en grundlig utredning.

Innan denna process satt igång fast bara en enda ansats till kommunsamgående på Åland, Finström-Geta-Sund-processen, som fullkomligt havererade för att gamla revirstrider och gammal svartsjuka och gammalt maktspel satte in.

I KST-processen, som det förra lagtinget beslöt om, har kommunerna till dags dato, efter tre år, inte lyckats uppnå en frivillig lösning, och kommer förmodligen inte att göra det heller. När KST bildas så blir det också med så kallat tvång, det vill säga i enlighet med lag.

Niklas Lampis ledare avslutas med "förslag i bästa välmening", att lyssna och plocka in synpunkter från andra.
Gomorron yxskaft.
Mitt förslag, i bästa välmening, är detsamma. Lyssna på andra än oppositionens viskade instruktioner. Gör jobbet

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden