Undergången är inte nära

Denna dag har jag ägnat åt landskapets budget. Jag har vadat i linfärjor, utvecklingsprogram, läroplansutveckling och teaterskola.
De flesta tycker att budgetar är tråkiga, och jag kan väl erkänna att en och annan gäspning måste kvävas vid EU-programmen, men i grunden handlar en landskapsbudget om godhet.

Det handlar om massor med människor som jobbar för det gemensamma bästa med våra gemensamma pengar. Det går långsamt. Ibland går det inte så bra. Det är byråkratiskt. Det är en massa regler som krånglar till saker. Att åstadkomma förändring är som att försöka styra Titanic med ett cykelstyre.

Ändå är det vackert och besjälat av god vilja.

På nätet läser jag att apokalypsen är nära, att både Sverige och Finland hotas av systemkollaps. En finsk debattör menar att det är dags för finnarna att beväpna sig så att man kan försvara sig mot alla tokiga flyktingar.

Bästa vänner. Det gäller att behålla proportionerna. Vi kan ha det lite kärvt med att bereda plats för alla som kommer, men vi är långt långt ifrån läget i Turkiet, eller i norra Afrika, för att inte tala om Irak eller Syrien där staten i praktiken slutat fungera.

Skolorna är öppna alla dagar. Hälsocentralen tar halsprover och kollar öron. Vi har Kultur i vården och experimenterar med äldreomsorg på distans.
Vi har EU-program med miljonfinansiering för regionala satsningar runt Östersjön. Vi är de starka. Våra system håller, om vi håller.

Kommentarer

  1. Nina.
    Menar du på fullt allvar det du skriver?! - Dvs att sålänge ett lands medborgare har det bättre än vad människorna i norra Afrika har det så ska dom tänka sig för innan dom "gnäller"?
    Sålänge skolan är öppen alla dagar så finns det inget att klaga på?
    Att det finns "kultur i vården" innebär att allt är frid och fröjd?

    Att du blivit invald i lagtinget är såklart inte ditt fel men att människor av din kaliber bjuds in att sitta i en lagstiftande församling är fullständigt absurt.
    Vem tror du att du är?! Vem är du att håna och förminska finnar och svenskar som är oroliga för sina respektive länders framtid?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden