Prioriteringar i besparingarna

 Enligt landskapsregeringens direktiv ska landskapets myndigheter, förvaltning och verksamheter spara 2 % sv kostnaderna år 2022, och 1 % vardera åren 2023 och 2024.

Det betyder för ÅHS del ett enormt sparbeting i en tid när organisationen fått sträcka sig långt utöver det vanliga för att hantera pandemin.

Före pandemin drabbade oss var ÅHS under ledning av en mycket kunniga och långsiktiga hälso- och sjukvårdsdirektören Jeanette Pajunen på väg att jobba fram en struktur med kostnadsansvar på rätt nivå, förändringsarbete och digitalisering som både stretade emot en okontrollerad kostnadsutvecklingen och hade ett rimligt sparmål. Så ska man jobba med inbesparingar, som en kontinuerlig process.

Det som nu händer är att man pålägger en redan pressad organisation att sätta tid och kraft på att med köttyxa hugga bort nån tillräckligt stor bit, ingen vet vad.

Det kommer inte att lyckas, men nog skapa oro och olust, för att inte tala om det faktum att stora inbesparingar just nu är fel väg att gå. Nu borde man på landskapsnivån bedriva konjunkturpolitik, investera, stöda och bekämpa arbetslösheten, inte underblåsa den med inbesparingar som bara kan betyda att folk får gå i arb

Samtidigt, vilket efter efter ett visst grävande framkom på dagens frågestund i lagtinget, ska man inte spara på överföringarna till exempel för sociala stöd, arbetslöshetsersättningar - och kommunerna.

Det betyder att landskapsregeringen gjort bedömningen att ÅHS, vår gemensamma hälso- och sjukvård ska klara av ett stort sparkrav medan kommunerna i sin nuvarande form ska få samma pengar som förut, eller de facto mera, eftersom kommunerna ska få behålla en större andel av företagsbeskattningen än tidigare.

Nu menar jag inte att att man borde spara på kommunerna. De står för en livsviktig service till kommuninvånarna som bara måste finnas - men genom sitt beslut gör landskapsregeringen en prioritering. En medeltida kommunstruktur i sin nuvarande form är viktigare att finansiera än vår gemensamma hälso- och sjukvård.

Och hur man än pressar kan man inte få några svar om hur landskapsregeringen tänker sig att jobba framåt med kommunfrågan. Enligt Harry Jansson håller man "diskussionsmöten" som han inte tänker delge lagtinget. Så mycket för medborgardialog och medbestämmande, kan man tycka. 

Jag tycker att det på riktigt är otäckt att alla reformprocesser ligger på is, samtidigt som man driver en kortsynt åtstramningspolitik som kan få alldeles förödande konsekvenser för arbetslöshet och utflyttning.

Vad är det som ska lyfta Åland ur krisen, när landskapsregeringen bara gräver gropen djupare?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden