Politisk kalabalik utlovas

 För Hållbart initiativ fanns ingen annan väg än att lämna regeringen, om man ville behålla någon slags trovärdighet i sin politik och därmed ha en chans i nästa val. Av HIs regeringsmedverkan blev det ett mycket magert resultat, tyvärr, detta trots att man säkert hade höga ambitionar och goda avsikter. Orsakerna är flera.

HI var idealistiska och ivriga när de gav sig in i regeringssamarbetet, men saknade både som parti och personer erfarenheten och yrkeskunskapen för att driva politik. I en annan konstellation hade de fått stöd och hjälp. Icke i denna. 

Den största orsaken till det ganska snöpliga misslyckandet är att Hållbart initiativ satt i en regering som inte delade deras värderingar, politiska ideologi och prioriteringar. Med förbehållet förstås att det inte är helt klart vad Hållbart initiativ har för linje när det gäller andra politikområden än klimat och miljö. När regeringsprogrammet gjordes upp gav man HI några vaga löften som det ena efter det andra visat sig vara omöjliga att enas kring. Pandemin kanske fördröjde splittringen, men den fanns där hela tiden.

Det intressantaste blir att se vad som händer med den regeringsbas som blir kvar. Med tre mandat mindre än vid starten har maktkonstellationen tippat högerut, och både moderaternas och framför allt Obunden samlings handlingsutrymme som vågmästare har ökat.

Det är stor skillnad att regera med en majoritet på 20-10 eller 17-13. Väljer något av centerns stödpartier i regeringen att ställa sig på tvären i en fråga så har man ingen majoritet, så nu är det slut på möjligheterna att tillåta avvikande mening i viktiga frågor.

Åländsk center är inget högerparti. Det är ett mittenparti som av tradition har regerat genom att dela ut poster och pengar till sina intressegrupper och begrava reformer i olika utredningar. Det går långsamt, och man har inte utmärkt sig genom sin stringenta ekonomiska politik, särskilt inte om det innebär att man måste ta tag i de stora strukturella frågorna som kommunreformen. 

Moderaterna har tillbringat mandatperioden hittills i det politiska baksätet, och främst uttryckt sin åsikt genom att avstå från att rösta och komma med ironiska kommentarer som man låtit bli att backa i handling. Om man ska ha nån chans i kommande val är det dags för moderaterna att hävda sin politik, vilket kan borga för mera bekymmer för lantrådet.

Obunden samling har som grupp radikaliserats under mandatperioden, och profilerat sig som motståndare till klimat- och miljöarbete, jämställdhetsarbete, satsningar på storskalig havsbaserad vindkraft och satsningar på offentlig sektor. Vad man egentligen arbetar för är lite oklart, men det kommer att bli i växande grad obekvämt för centern och moderaterna att stå för samma politik som till exempel Stellan Egeland, som ideologiskt befinner sig i en mycket mer extrem högerpopulism än gamla tiders hemvävda obundna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden