Våga satsa på outnyttjad resurs


Jag har en kompis, vi kan kalla henne E. Hon är 22 år gammal. Jag träffade henne faktiskt första gången när hon var bara några timmar gammal. Liten och gullig var hon då, och det är hon nu också. 

Idag är hon dessutom stark, välutbildad och självständig. Hon bor i egen lägenhet och sköter sitt eget liv. Hon vill jobba och klara sig själv, som alla andra människor.  

E. är utbildad vid Ålands yrkesgymnasium inom kök och catering. Hon gillar mest att baka, men jobbar som en iller med alla uppgifter hon får. Det visar hennes referenser och omdömen från tidigare arbetsgivare och praktikplatser. 

Det finns ett problem. I dessa tider av brist på arbetskraft har det varit oerhört svårt för E. att hitta ett jobb. Orsaken är att E. föddes med en kromosomvariation, och att arbetsgivare av olika orsaker, kanske fördomar, inte tror att hon klarar jobbet. 

Hon är kapabel och snäll. Hon jobbar hårt. Den arbetsgivare som anställer henne kan få en del av lönen finansierad via Ams under en prövotid. Ändå, ändå säger den ena arbetsgivaren efter den andra nej. 

Det tristaste är att vi på Åland inom yrkesgymnasiet utbildar unga människor med vissa särskilda utmaningar under premissen att den utbildning som ges kan leda till ett riktigt jobb. Man kan bli kock och man kan bli fastighetsskötare. När utbildningen är klar och dessa ungdomar kommer ut ur skolan finns varken strukturer eller ett åtagande från samhället att ta vara på deras resurser. 

E. vill inte bara bli sysselsatt under resten av sitt liv. Hon har mycket större kapacitet än så. Därför menar jag att våra offentliga verksamheter inom kommun och landskap och kommunförbund bör förbinda sig att ta vara på den arbetskraftsresurs som unga människor som E. erbjuder. 

Socialdemokraterna i Mariehamn har lämnat in en motion i frågan i stadsfullmäktige, men frågan är större än så. Det handlar om två saker, dels att spara samhällets pengar genom att inte göra en kapabel människa ekonomiskt beroende under ett helt liv, dels att leva upp det rent mänskliga att ge alla unga människor en chans att visa vad de går för. 

Det offentliga Åland har dagiskök, skolkök, kök inom boenden och äldreomsorg, serveringar. Där behövs folk. Låt oss sträcka på oss, och tänka möjligheter, snarare än hinder. 

I skrivande stund har E. blivit erbjuden en arbetsplats över sommaren. Jag hoppas det leder till en fortsättning. 

Om nån som läser detta vill få kontakt med en duktig arbetstagare förmedlar jag gärna kontakten till E. Hon har naturligtvis läst och godkänt texten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Prata med kärlek i orden