Rättvisa för Srebrenica

För 20 år sedan, lite drygt, stod jag på en samling i Ålands lyceum, med ett barn i famnen, och översatte från finska ett vittnesmål om kriget i Jugoslavien.
Det var knappt så orden fick plats i min mun.

Koncentrationsläger. Massgravar. Etnisk rensning. Män och pojkar ut på en åker, skottsalva efter skottsalva. Hur de som överlevde gjorde det för att de låg stilla under sina bröders och pappors och vänners döda kroppar.

Redan nu känns det orimligt att det hände, i nutid. Det var fascism, rasism och nationalism, hand i hand med en okontrollerad, lögnaktig och fullkomligt omoralisk populism som åstadkom tusentals människors död, och det händer Europa, på 1990-talet. Igår.

Den besinningslösa ondskan tycks alla samhällen bära inom sig. Jugoslavien. Rwanda. Burma.
Just nu, medan jag skriver och medan någon läser, utrotas Rohingya-folket. Det är små barn som bränns levande.

Jag menar att var och en som tar i sin mun anklagelser mot andra grupper av människor på basen av deras språk, deras etnicitet eller deras religion bär ansvaret för att släppa in den rena ondskan, det sämsta och fulaste vi människor bär inom oss.
Ingen kan få stå fri från konsekvenserna av sitt handlande. Ansvaret för vad vi säger om varann är absolut, och om vi ger oss in på lögnernas och rasismens väg har det gång på gång slutat där, i Srebrenica, i Treblinka, på alla dessa oräkneliga platser.

Därför, därför kände jag en sån djup sorg och en sån glädje över att domen äntligen föll mot Ratko Mladic. Det fanns rättvisa för offren i Srebrenica. Det fanns en påföljd för denna slaktare av oskyldiga.

Många går ostraffade. De blir inte hittade, de försvinner, göms och glöms. Inte alla.
Det är inte mycket, men det är något.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden