Rövhattarnas kung

En rövhatt.
Så brukar en person i min närhet beskriva människor med en unken människosyn och värderingar som ställer individer och grupper mot varann och rangordnar dem enligt värde. En rövhatt kan också vara en människa som trots en läpparnas bekännelse till exempel till allas lika värde är en mobbare, en skitstövel, en föraktfull eller nedlåtande eller elak människa.

På ett plan är vi förstås alla rövhattar, för att vi inte lyckas leva upp till våra bästa intentioner, men det finns grader i helvetet.

I den nedersta kretsen finns såna som Paolo Roberto, rövhattarnas kung i denna stund.
En framgångsrik, rik, känd person med en ung sambo, flera tv-uppdrag, allt på ett bräde. När han åker fast för sexköp av en ung kvinna från ett av Europas fattigaste länder - vad gör han? Gråter ut i tv om sin jobbiga barndom. Postar bilder med tummen upp när han ska ut och springa i dyra träningskläder som förmodligen kostade mer än de ynkliga 1.500 kronor han betalade för en människas kropp.

Han pratar om sig själv och hur drabbad han blir. Jag spyr. Inte minst åt att han själv inte fattar hur stötande hans totala brist på empati är, hur ihåliga hans analyser är när han inte ens i denna stund förmår höja sig över sin narcissism.

Uppriktigt sagt är jag otroligt trött på hur mycket vi fokuserar på rövhattar och deras egon, dessa sköra, känsliga skapelser som kräver så oerhört med underhåll och går så lätt i kras.

Tänk på den stunden när Paolo Roberto, kungen av Kungsan, proffsboxaren, tv-profilen, kändiskocken och anti-feministen gick in i det där rummet med en kvinna han visste var där mot sin vilja. När han tog av sig kläderna och gjorde vad han gjorde.
Det är verklighet.
Allt han sagt efter det är en rövhatt som snackar skit för att han åkte fast.

(Förresten. En jobbig barndom är en förklaring. Ingen ursäkt. Och man blir vuxen.)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden