Prioritera småbarnspedagogiken som en samhällsresurs

 

Så här försökte jag idag argumentera för höjda inkomstgränser och lägre barnomsorgsavgifter i lagtinget:

Från och med den 1 mars trädde en ny lag i kraft i Finland som innebär att många barnfamiljer får en betydligt lägre barnomsorgsavgift, genom att man helt enkelt höjt inkomstgränserna. Man har också infört en byråkratisk förenkling som innebär att beslut om barnomsorgsavgifter inte behöver fastställas varje år, utan bara om en ändring skett i familjens inkomster. Det betyder en avsevärd förenkling och därmed en inbesparing av tid och resurser.

Vi socialdemokrater menar att landskapsregeringen bör inleda en process för att införa motsvarande  eller liknande lagändring på Åland. Varför tycker vi det?

Av flera skäl:

-          Självstyrelsen ska inte innebära att ålänningarna får sämre villkor eller förmåner än andra finländska medborgare. Tyvärr har vi redan sett en sådan utveckling, där inget extra barnbidrag gavs till de åländska  barnfamiljer, och där man inte gått in för en kostnadsfri utvidgad läroplikt som skulle garantera alla en gymnasieutbildning, för att nämna två exempel.

-          Om Ålands attraktionskraft ska bibehållas bör vi fortsätta utveckla den åländska välfärden, särskilt om vi är intresserade av inflyttning. Vi ska inte hamna på efterkälken för att landskapsregeringens utgångspunkt är att kommunerna inte klarar av fler reformer.

-          Vi pratar mycket om de äldres situation och utsatthet, men barnfamiljerna är en lika utsatt grupp. Barnfamiljer drabbas av kostnadsökningar, inflation, effekterna av pandemin osv. För oss är det ett viktigt verktyg i välfärden att se till att alla avgifter som kan vara ett hinder för att folk ska kunna jobba och tjäna sitt uppehälle hålls så låga som möjligt

-          Småbarnspedagogik är inte förvaring. En bra barnomsorg hjälper barns utveckling och färdigheter, det ger en jämställd start för alla barn och hjälper att se och ge stöd där stöd behövs. Därför ska barns rätt att ta del av småbarnspedagogiken prioriteras och inte vara beroende av föräldrars ekonomi.

Vi menar inte nödvändigtvis att nivåerna ska vara exakt som i Finland, men uppmanar genom denna motion att landskapsregeringen med utgångspunkt i den finländska lagändringen bör inleda en sådan process.

Och, bara för att föregå frågan om hur vi avser finansiera detta: Vi är beredda att se över det åländska hemvårdsstödet, som vi inte tycker är den vettigaste användningen av samhällsmedel, och vill också peka på att det gäller att inte slösa samhällsmedel på onödigheter som ett 10-miljoners skadestånd och räntor på 80.000 euro i månaden. Det hade man fått mycket barnomsorg för.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden

Var drar man linjen när den flyter?