Liberaler i falsett

En kort sammanfattning av dagens spörsmålsdebatt i lagtinget.

Liberalerna är väldigt upprörda, väldigt bestörta och väldigt besvikna över en fördröjning i socialvårdslagstiftningen (orsakad av stor arbetsbörda i lagberedningen). De hävdar att risken är stor för allt möjligt hemskt under den tid som går mellan att ny rikslagstiftning träder i kraft och en stopplag antas som ger landskapsregeringen tid att överväga hur och om man vill ta hela det nya lagpaketet som blankettlag.
Sällan har man hört så mycket falsett-toner och djup upprördhet.
Egentligen har alltså inget hänt. Det är självklart ett problem att det blir fördröjningar i lagstiftningen, men eftersom den gamla har varit i kraft sedan 1980-talet så ska man väl hanka sig fram med den ett tag till.
När Kommunernas socialtjänst förverkligas (och det kommer verkligen att bli av) så kommer det att innebära avsparken för faktiska samarbeten mellan Ålands 16 kommuner. Om bara ett par år kommer ingen att fatta varför det var så stört omöjligt att samarbeta. Det gäller bara att komma igång, och nöta in nya mönster i gamla hjärnor.
Under de snart fyra år som gått med den sittande landskapsregeringen har Liberalerna missat många chanser att härja till. När man gör det blir det om en gnet-fråga som har väldigt liten praktisk betydelse, och som folk har svårt att förstå.


För övrigt tycker ju jag att vänstern och libbarna har mer gemensamt än vad som skiljer åt. Jag har aldrig förstått varför det varit så svårt att bygga den alliansen i praktisk politik.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden