Mera pengar åt alla?

Att kvinnor ska ha högre lön, eller rättare sagt lika lön för lika arbete, det är alla överens om. Åtminstone i teorin, på Equal Pay Day, och särskilt när man återfinner sitt fina jämställda land på plats nummer 27 på listan.
Självklart är det en skandal att kvinnor fortfarande får jobba mycket mer för samma pengar.
Upp till kamp, kärringar! ¨
Och oj så ofta det blir ytterligare ett av kvinnornas fel att de inte haft vett att kräva, att de inte väljer mer högavlönade yrken, eller att det yrkesområde de valt plötsligt och som av en händelse halkar i löneutvecklingen.
Samtidigt ser man hur pengarna tar slut, men inte jobbet som ska göras, hur jordens resurser utarmas och hur den offentliga ekonomin dignar under tyngden av allt som ska effektiveras och rationaliseras.
Man ser att ekvationen inte går ihop, och tanken slår aldrig någon att man kunde snegla på dem som har mer, och be dem vara solidariska med sina systrar, mammor, döttrar och fruar.
Det är som med kinerserna och bilarna. Om alla kineser ska ha två bilar per hushåll går allt åt helvete. Om alla kvinnor ska ha lika mycket som karlarna, går ekonomin i kras.
Lösningen; att någon...backar? Är det ens möjligt?

Å ena sidan kampen för rättvisa och jämställda löner. Å andra sidan vetskapen om att ständig tillväxt är omöjlig, att vi måste dela mera, och att det välstånd vi lever i idag kanske inte är långsiktigt hållbart, särskilt inte om vi ska vara solidariska i världen också.

Finns det någon som vet bättre?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden