Misslyckad ledning av ÅRTV

Sällan har man sett en så grundligt havererad process som den som nu pågår inom Ålands radio och tv.
Är det regeringen som är oduglig (som Liberalerna påstår)? Eller är det personalen som är ovillig till förändring (som styrelseordförande Jesper Eliasson påstår)? Eller Centern som vill avskaffa public service? Eller är det en lömsk plan från de kommersiella medierna?

Det här är min bild.

Det har länge funnits ett missnöje från ÅRTVs styrelse gentemot bolagets ledning. Styrelsen har tyckt att saker tagit för lång tid, att förändringar motarbetats. När Centern installerade Jesper Eliasson på uppdraget som ordförande ville man ha någon form av förändring, men uppdraget var diffust och otydligt, bland annat för att Centern och Moderaterna inte kunde enas om en lösningsmodell för finansieringen av public service i framtiden. Infrastrukturminister Veronica Thörnroos, annars både driftig och modig, har inte kunnat driva fråga, eftersom det inte funnits enighet.

Ålands radio och tv är ett separat bolag med en (politiskt tillsatt) styrelse och en vd, och alltså inte en fråga där regeringen kan eller ska lägga sig i verkställighet, så länge man har förtroende för styrelsen.

Frågan är om det förtroendet längre finns.
Jesper Eliasson har begått den ena blundern efter den andra, och sitter nu med en personal så förbittrad att det pratas om strejk, en rad förslag om hur man ska lösa vd-frågan som varken är beredda eller förankrade, och en seriös misstanke att hela kalabaliken handlat om att Eliasson själv vill vara vd på deltid.

Vad betyder det i detta skede att man ska trygga public service? Vad är public service?
Nå, det är åtminstone inte det vi ser idag. Ålands radio och tv har länge haft ett ledarskapsproblem, och en brist på intern utveckling och diskussion om uppdraget.
Det som nu pågår är ett fegt sätt att skyffla runt personer man på något sätt inte är nöjd, kanske med det goda syftet att få fart på utvecklingen, men med total avsaknad av fingertoppskänsla och långsiktighet.

Just nu är det en sällsynt illaluktande hög det hela, och den landar hos Åländsk Center, som dels måste göra något med Eliasson, dels behöver tydliggöra vad partiet egentligen tycker att public service ska vara.

Det finns massor med duktiga journalister på Ålands radio. Ge dem tydliga spelregler och en vettig ledning. Få ner tonläget.
Sen kan man diskutera konkurrensen med det kommersiella.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden