Vänsterns förlorade själ

Vilket är vänsterns alternativ? Hur skiljer sig en socialdemokratisk eller socialistisk vision av samhället från en liberal/borgerlig dito? Handlar det inte bara om nyanser på en allt blekare ideologisk skala?
I medelåldern är kanske alla katter grå?

I åratal efter det kalla krigets slut och kommunismens slutliga undergång har vänstern kämpat med att skaka av sig sitt dåliga samvete över att man en gång var naiv nog att tro på visionen om det klasslösa samhället. Detta trots övertygande bevis om gulag, diktatur, svält och vanskötsel.

I åratal har man kämpat för att göra socialismen kapitalistiskt rumsren, och på det altaret har man offrat mycket. Dit for framför allt den moraliska kompassen, den som tydligt pekar ut skillnaden mellan vänster och höger.
Högerns koncept är att det är fint att vara rik. Då är man duktig, och andra har så småningom nytta av intäkterna, framför allt som konsumenter av det som de rika producerar och säljer och äger. Tillväxten säkras genom att allt fler delar av våra liv invaderas av marknaden, kommersialiseras och reas ut.

Inom min vänster är det omoraliskt att vara rik - om man inte använder sitt välstånd till att rätta till och jämna ut klyftorna mellan fattig och rik. Om man inte erkänner sitt oerhörda privilegium och att det både strukturellt och individuellt sker på andras bekostnad.

Ett system som gynnar de rika, som fördjupar obalansen, som bygger på att måttet på ett gott samhälle är att de superrika blir ännu rikare så att lite mer kan sippra ner till samhällets bottenskikt, är fel. Eller, för all del, som bygger  på att den självgoda medelklassen ska ha råd med handskalade räkor till cavan, så att de inte känner sitt välstånd hotat.

Jag är säker på att det finns läsare som gör sig lustiga åt en så grund analys. Man ska ha siffror, bevars. På sista raden ska sanningen uppenbaras, och då skola vi se om det är rött eller svart.
Om siffran är röd (bokstavligt, inte ideologiskt) har ett stort kapitalistiskt misstag begåtts.

Man har inte varit sparsam nog. Inte effektiv nog. För många procent personal har jobbat på äldreboendet, för mycket frukt utdelats till mellanmål. Det slösades på för god mat i skolan, och fortbildningen blev för dyr. Cancermedicinen förlängde livet för länge för alldeles för många.

Den ofantliga sektorn (åh, hör ni de nedlåtande fnissen) har minsann svällt över alla bräddar, och där jobbar de lata och ineffektiva på duktiga skattebetalares bekostnad.
Just precis där är brytpunkten i resonemanget.

Om man där går i försvar, då förlorar vänstern sin själ.
Man måste kunna och våga stå upp för slöseriet i offentlig sektor. För att alla inte är effektiva men duger ändå. För att lite mer än det minsta möjliga är bra för fler.
För att människor har en god vilja, är ansvarsfulla med gemensamma pengar och sköter otacksamma jobb för alldeles för låga löner, av ren kärlek och lojalitet.

Hur hamnade vänstern i försvarsposition om pengar som läggs på jobb inom vården, inom skolan, inom omsorgen? Hur blev det bästa en börda?

Nej. Vänsterns mål är inte att vi alla ska bli duktigare konsumenter och präktigare kapitalister. Målet är att vi ska bli godare människor, och att alla ska med.

Visst är det barnsligt, och visst är det bra?

Kommentarer

  1. Rätt så naivt skrivet! Inte kan väl du på allvar mena att en hur stor offentlig sektor som helst kan försvaras? Varifrån hade du tänkt ta alla pengar? Sjuka, barn och äldre skall absolut ha god vård, men den offentliga sektorn kan minska för det. Tyvärr är ju alla med om att tillsätta den ena chefen efter den andra. Det är inte de borgerliga partierna ensamma som har låtit t.ex ÅHS svälla till ett monster! Den offentliga sektorn måste minskas, annars har vi det som i forna Sovjet, där 4 - 5 personer var "engagerade" i att gräva ett litet hål i gatan.

    SvaraRadera
  2. Hej alla, mitt namn är herr alex micheal och jag kommer från USA, jag är medlem i den nya världsordningen (Illuminati), jag är inte här för att vittna om hur jag gick med i brödraskapet utan att uppriktigt be om ursäkt till dem som är offer av dessa falska agenter i olika delar av världen som använder vår identitet för bedrägerier.
    Detta är vad de gör, de kommer att kontakta våra agenter runt om i världen som låtsas vara en sökande, efter att ha gett dem procedurerna, villkoren för hur man kan vara medlem i broderskapet de kommer att blockera våra agenter och använda samma förfaranden för bedrägeri du publicerar saker på internet som inte finns i broderskap. En annan punkt att notera är att att inleda till broderskap inte innebär mänskliga blodoffer och att någon som säger att han / hon är stormästaren eller ger dig en kontakt som du måste chatta med stormästaren är en falsk stormästare. Om du inte kan chatta med sökande kan du bara träffa stormästaren när du blir inbjuden till huvudkontoret tre månader efter att du började i broderskapet för din utdelningsceremoni med de tolv cheferna för din ed. Om du har blivit offer eller om du inte vill ha mer detaljerad information om hur du kan bli medlem i illuminati-broderskapet i ditt land via

    whatsApp +14705435889
    eller mejla greatilluminat4@gmail.com.
    Det här är den lilla hjälp jag kan ge, det kommer att hjälpa dig på många sätt
    HAIL LJUSET.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden