Ideologisk kapitalism

En kort sak bara.
När man pratar om marknad, ekonomi och teorier kring den finns det många, både på höger- och vänsterkanten, som låter förstå att just deras vinkel inte är ideologisk, inte reflekterar känslor och värderingar eller förhoppningar om hur ekonomin ska utvecklas.
Det är strunt.
Ekonomisk teori är ideologisk. Dessutom är det teori. Tänk bara på hur många djupt belästa personer som fullkomligt misslylckats med att förutsäga vad som blir konsekvensen av ett visst handlande.
"Marknaden" är inte en plats eller en kollektiv vilja, den är vi alla tillsammans och alla transaktioner och interaktioner vi har med varann. Marknad förekommer överallt och alltid.
Kapitalismen däremot, är ett ekonomiskt system som på sistone upphöjts till vetenskap och sanning. Lite som gud. Om den inte får regera fritt kommer apokalypsen.
Det är också strunt.
Den råa, ofjättrade kapitalismen är ond. Den handlar om vinstmaximering utan ansvar för människor eller miljö eller rättsstat. Därför reglerar vi.
Utan beskattning och välfärdsstat är de fattiga utlämnade till de rikas godtycke och välgörenhet. Det är inte kapitalismen som ideologi som utjämnat klyftorna mellan rik och fattig, gett kvinnor rösträtt, förbjudit barnarbete och infört minimilön. Det har de ideologier som fjättrat kapitalismen gjort.

(Denna ekonomiska utgångspunkt är djupt ideologisk. Precis som Fredrik Rosenqvist, till exempel).

Kommentarer

  1. Den råa, ofjättrade socialismen är än ondare. Talanglöst, förtryckande byråkratstyre som alltid når vägs ände när den sista kapitalisten arkebuserats eller gått i landsflykt...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden