Eid Mubarak på Tvärsan

Eid Mubarak.
På Tvärsan. Idag.
Underbara värld.
Just idag firar hela den muslimska världen slutet på fastemånaden Ramadan. Det gör man som när alla andra i världen firar högtider. Man lagar god mat och är med sina vänner och sin familj.

Under sommaren pågår på Åland ett Emmaus-läger, med deltagare bland annat från Västsahara. Nästan hela min familj är på något sätt delaktig, jag minst av alla.
När vi satt i bilen och just skulle köra iväg ut till stugan ringde mellansonen Hugo, som jobbar som lägerledare. Västsaharierna hade överraskat alla med att sno ihop en festmåltid och ville bjuda oss att fira med dem.
Vem säger nej?
Sen satt vi där, med Keira, Ali, Chaia (på bilden) och de andra deltagarna i lägret, från Spanien/Colombia, Italien, Palestina, Katalonien och Frankrike. På golvet, balanserande våra tallrikar med couscous, lamm, grönsaker, gurkor skurna som blommor, potatistortilla och glas efter glas med hett, starkt, sött te, västsahariernas nationaldryck.
De spanska orden, de engelska orden, de svenska, franska och arabiska blev som en sång. Sen blev det grillspett och dans och mera te.

Bästa vänner. Västsahara har stulits från sitt folk. Människorna som äger landet sitter i exil i flyktingläger sen tiotals år tillbaka. Världssamfundet har erkänt och bekräftat att detta är fel, att ett brott begåtts, att landet ska återlämnas till sina människor. Så sker inte.

Västsaharierna driver en kamp för sina rättigheter, utan våld. De dricker te, de pratar, de driver opinion. De är värda vårt stöd.

Salaam aleikum, säger jag.
Det betyder Fred vare med dig. Så hälsar muslimer på varann. Även såna från "högriskländer".

Och förstås. Sahara Libre!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden