Ekorrskinn dålig business

Om det inte vore så otäckt skulle man skratta. De nationalistiska flosklerna är så yxiga och barnsliga, så sprungna ur svettiga pojkdrömmar om en ren, god kamp att man knappt kan ta dem på allvar.
Olli Immonen, den senaste i raden av sannfinländska riksdagsmän att komma med rasistiska och idiotiska påståenden, uttrycker sig på ett sätt som får Conan - Barbaren att förefalla analytisk.
Allt det där om kampen och evigheten och det finska folket - vilket trams. Vilken pinsam goja.

Det som inte är varken barnsligt eller tramsigt är den dånande tystnaden från vår statsminister Juha Sipilä och vår finansminister Alexander Stubb. Av utrikesministern och partiordföranden Soini väntar man sig ju inget längre. Han tiger och hoppas att ännu en storm ska blåsa över om han kurar under en sten tills de upprördas röster lagt sig.

Centern och Samlingspartiet är inte rasistiska och nationaliska partier, men de regererar med ett sådant. Har verkligen normaliseringen av rasismen i vårt land gått så långt att en statsminister bara struntar i att en av de riksdagsmän som stöder regeringen uttalar sig på ett sätt som står i strid med grundlagen? Ska Finland lämna den moderna, mångkulturella, skiftande och föränderliga världen, backa in i skogen och föra en "evig kamp" för det vita och finska.

Juha Sipiläs främsta mål är att få Finlands ekonomi på fötter. Om de moraliska argumenten inte biter, kanske detta: Vi blir nog inte rikare genom att byta ekorrskinn med varann.

(Den som vill veta vad Immonen sagt, läs en tidning, eller googla. Jag vill inte upplåta mer plats åt honom här)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden