Vårdö valde i blindo

Visste han inte, Vårdös nyvalde kommundirektör Andreas Johansson, att internet kommit till Vårdö?
Trodde han att denna kommun var ett så isolerat paradis att hans bakgrund inom högerextrema Nordisk ungdom och Nationaldemokraterna inte skulle uppdagas?

Det är naturligtvis pinsamt och klantigt att rekryteringsgruppen på Vårdö inte gjorde en sökning på nätet av sin kandidat innan de anställde honom, men det överskuggas helt av Andreas Johanssons underlåtenhet att nämna både en dom för våldsamt upplopp och misshandel, och sina högerextrema böjelser.

Det kan vara som Danne Sundman tycks tro, att grabben vill glömma det förflutna och gå vidare. Det kan vara så att Johansson vill bosätta sig i det vita revir han drömmer om i en intervju som är bara några år gammal.
Detta skulle vi veta om han varit ärlig i sin ansökan och under sin anställningsintervju. Då hade Vårdö-borna kunnat ta ställning till om de vill ta en ångerfull och reformerad fascist till sin barm.

De som tycker att man inte ska nojsa, och att gossen (som ju hunnit bli 30) ska få en ärlig chans bör betänka att det inte är en lite lagom unghöger organisation han varit med i. Det är en fascistisk och extremnationalistisk rörelse långt bortom Sverigedemokraterna, med avläggare bland annat i de grupper som attackerade barnfamiljer på en fredlig demonstration i svenska Kärrtorp.

Den normalisering av fascismen, nazismen och rasismen som skett under de senaste tio åren är djupt, djupt skrämmande, och bär många likheter med utvecklingen i det mellankrigstida Tyskland, där goda människor inte ville göra sig obekväma eller tog på allvar när nazismen växte sig stark.

Om Andreas Johansson vill göra avbön, vill förklara att han inte längre tror på de läror han predikade alldeles nyss, då kan man förvisso ge honom en chans. Men först måste han rensa sitt bord, och det är inget bra sätt att börja att ljuga om det.

För att vara tydlig på en viktig punkt, vill jag ytterligare understryka; Nordisk ungdom och Nationaldemokraterna är en inte ett borgerligt alternativ med extra allt. Det är en farlig, människofientlig och våldsamt odemokratisk väg. En kritik mot dessa organisationer måste komma både från vänstern och högern i vårt samhälle, för det finns inget rum för den typen av extremism hos oss.
Andreas Johansson har i många år jobbat aktivt mot ett mångkulturellt och öppet samhälle. Även om han skulle ha ändrat ståndpunkt i grunden, är det en black om foten som fullmäktige och kommunstyrelse på Vårdö aktivt och tydligt måste hantera.

Kommentarer

  1. Vänligen stryk meningen med mitt namn om du vill undvika polisiära åtgärder. Jag har inte någonstans uttalat mig i detta ärende, så du har ingen rätt att sätta ord / åsikter i min mun. Stephan

    SvaraRadera
  2. Den som står till höger om sossarna på den yttersta vänsterkanten e rasister enligt Mrs NF...så e de bara...

    SvaraRadera
  3. Nä men nu får nog Mrs Fellman lägga av med sina rasistiska påhopp på personer som inte kan försvara sig eller ens har fått någon chans att kommentera denna blogg. Gud, hur lågt vågar den här damen sänka sig? Lika lågt som alla andra sossar på Åland.

    SvaraRadera
  4. Nä men nu får nog Mrs Fellman lägga av med sina rasistiska påhopp på personer som inte kan försvara sig eller ens har fått någon chans att kommentera denna blogg. Gud, hur lågt vågar den här damen sänka sig? Lika lågt som alla andra sossar på Åland.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden