Arla morgonstund

Tio åländska mjölkbönder lämnar Ålands centralandelslag och börjar sälja sin mjölk till mejerijätten (med nordiska mått) Arla.
De gör det dels för att de känner sig missförstådda av sitt eget ägandes mejeri, dels för att de (säkert den viktigaste orsaken) får ett bättre pris av Arla.
Ingen skuldbeläggning här. De som valt den vägen har knappast gjort det lättvindigt, och ÅCA som företag har ett eget ansvar för att hålla sina leverantörer nöjda.

Inte heller är det en väldig katastrof för ÅCA just nu. Det finns för mycket mjölk och marknaden ser inte ut att hämta sig på kort sikt. Det är inte konstigt att det finns mjölkbönder på Åland som helt enkelt inte har råd att vänta på att Putin ska lägga ner vapnen i Ukraina så att osten börjar gå åt igen.

Det som bekymrar är att Arla, på samma sätt som olika flygbolag tidigare, inte har någon annan orsak än de rent ekonomiska att bry sig om Åland. Transporterna är lika dyra för dem som för ÅCA, och Arlas mjölkpriser i Sverige är betydligt lägre.

Arla kan, i kraft av sin storlek, köpa ut ÅCA:s leverantörer och sedan sänka priset. Om ÅCA inte finns kvar finns inget att sätta emot.
Att ha en lokal förädling är helt rätt, ekologiskt och på lång sikt ekonomiskt. Åland som enbart råvaruproducent inom EU är ingen bra väg att gå.
En lokal förädling och hög kvalitet är rätt väg att gå, om man orkar hålla ut.

Det måste åtminstone de tro som investerat i en framtid som mjölkproducenter. Att på lång sikt leva på att bara producera mjölk som transporteras bort går inte.
Kanske är det hela skillnaden. Om man inte gjort stora investeringar är det bättre att ta ut det man kan så länge det går.

Kommentarer

  1. ÅCA har sedan urminnes tider varit extremt förknippat med den åländska folksjälen. Inget har vart mer Åland än ÅCA! Och länge gjorde man allt rätt. Produktsatsningarna utanför Åland har burit frukt och folk har fått upp ögonen för vårt lokala mejeri. Och man har tyckt produkterna, dessa har varit reklampelare som nått långt många fler än affischer i en tunnelbana. Men… nu är vi framme vid ett trendbrott! ÅCA tappar i folkligt förtroende. Allt fler anser att ledningen får skylla sig själva som agerat så klantigt att 9 mjölkgårdar hoppar av. Det tisslas om dålig kommunikation och förmodligen var det fler än jag som reagerade starkt när ÅCA häromsistens i nästan hotfulla ordalag fördömde avhopparna. Vi känner inte igen ÅCA längre och då blir det extra lätt att välja den billigare Arla-tetran… /MM

    SvaraRadera
  2. Inte vara vad du skriver Anonym är helt korrekt, men då det kom fram att för ÅCA mjölk betalade man i Hangö under 1 €/l och här på Åland skall man betala ca 1,20 €/l så då är det fel på ledningen och ingen annanstans. Men tyvärr måste jag säga att Nina Fellman lever i en fantasivärld där hon fortfarande är sin egen Gud, och alla andra skall tillbejda henne.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden