När staden försvann

I dag högtidligshålls minnet av den första gången då människor använde kärnvapen, och utplånade hela staden Hiroshima och människorna i den.

Tänk tanken. En hel stad bara förintades i en vrålande eldstorm. Matställena, skolorna, stigarna, parkerna, pensionärerna. Huden rann av människorna. Marken och luften och jorden blev giftiga.

I min vardag har Hiroshima-dagen under de senaste 20 åren blivit en ganska mysig stund då man samlas nånstans, ofta i Sjökvarteret, och tänker på fred och känner de ljumma augusti-vindarna. Ofta pratar någon om andra saker än kärnvapen och upprustning, för de senaste åren har vi ändå levt i en tid då kapprustningen under det kalla kriget stannat av.

Är kärnvapnen ens en risk längre?
Svaret är ja. Det tillverkas kärnvapen. Det finns en direkt koppling mellan den civila användningen av kärnkraft och den militära användningen av uran. När Finland sluter avtal med Ryssland om att bygga kärnkraftverk så är det långt mer än en konspiratorisk misstanke att det finska kraftverket i slutändan bidrar till byggandet av bomber som kan förvandla hela städer till aska och död.

Mänskligheten har begått många förfärliga övergrepp genom historien, men det är få saker som kan mäta sig med beslutet att i ett slag bomba ihjäl så många människor.

Om något så är Hiroshima-dagen för mig en påminnelse om hur ytterligt och totalt den misslyckas som vill bygga fred med krig.
När röster höjs idag för att världen åter är på väg att bli farliga, mer krigisk och våldsam och att vi därför måste rusta upp, och att Åland kantänka måste försvaras lite mer, då säger jag; Jaha. Och hur har det funkat förr?
När har upprustning lett till fred?
Den enda chansen vi har att undvika krig är att bygga fred med fredliga medel. Och fred, det rättvisa och solidaritet.

Kommentarer

  1. För det första vill jag säga att jag är ingen försvarare av rasism...men om nu turkarna och USA inte skulle mota IS med militär kraft...hur skulle det gå då...jo de skulle obehindrat fortsätta norrut och ju längre norr de kommer desto mindre motstånd skulle de möta...vill du leva i ett IS kontrollerat område...inbegriper allas lika värde IS krigare enligt dig...vad är en IS krigare värd kan man fråga sig...de e tyvärr svårt att bygga fred med IS...så frågan kvarstår...vad är en IS krigare värd enligt dig...vad tror du IS krigare skulle göra om de fick tag i kärnvapen...Hiroshima o Nagasaki bombningarna var inte bra...men när och hur skulle kriget ha slutat utan dessa bombningar...de kanske du vet...berätta för mig då vad du tror...kanske många japaner också överlevde tack vare dessa bombningar trots allt lidande de medförde...mig veterligen står USA och Japan ganska nära varann idag...trots dessa ohyggliga bombningar...och detta kan nog hänföras till dessa 2 bomber...slut på andra världskriget var målet och det lyckades...Japan kapitulerade snabbt...hur skulle de gått om Finland inte försvarat sig alls mot Sovjetunionen med militära medel och bara sagt att vi vill ha fred...inte så bra kanske...Putin kan invadera Åland med kort varsel om han skulle vilja...svenskarna nämnde i någon artikel att de skulle försvara Åland...det är dock omöjligt...de kan bara försvara Gotland i en vecka enligt svensk media...militära kapaciteten tar slut efter detta...personligen tror jag att de bara kan försvara Gotland i 2 dagar...på Åland har vi inget försvar...Finland skulle säkert vilja försvara Åland...de hinner dock inte förrän Åland är invaderat...tyvärr...de får ju int ens beträda åländsk mark...även om de skulle få tar det för länge att upprätta något försvar...NATO skulle nog vara ett alternativ för Åland...då flyttas fronten till Finlands östgräns...vilket kan ge skrämselhicka åt Putin och hans gelikar...vilket skulle ha en avskräckande effekt och va positivt för Åland som ligger långt från östgränsen...så hur fredlig, rättvis och solidarisk du än är så är detta fakta vi måste leva med...du NF bör besvara mina påståenden på denna blogg...annars måste vi fortsätta i tidningarna...med dina blogguttalanden...svar vill jag ha på alla påståenden...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden