Soini bortom anständighet

Vi i Europa befinner oss just nu i utkanten av en flyktingkatastrof av sådana mått att alla våra gränser och spärrar och alla våra konferenser om framtida lösningar blir barnsliga och futila.
Människor kommer i sådana mängder att man antingen måste öppna gränserna, som i Makedonien, eller skjuta ihjäl folk som redan har krig och svält bakom sig.

Fortfarande är de allra flesta flyktingarna i krigets Syrien interna. Somaliska flyktingar stannar till övervägande del i grannländerna.

Om inte vi i Europa vidtar åtgärder för att lätta på trycket kommer situationen att slita sig ur händerna på oss, och allt vårt prat om att hjälpa folk i deras hemländer kommer att ses för vad det verkligen var, lama ursäkter för att strunta i alla andra.

Under ambassadörsdagarna i Helsingfors i dag talade utrikesminister Timo Soini (Sf) till de samlade dignitärerna. Om den pågående flyktingkatastrofen på Medelhavet sa han exakt ingenting.

Det är bortom all värdighet. Det är bortom all anständighet. Det är dumt.
Det som just nu händer är inget vi kan vända ryggen till. Det är dålig politik, det är dålig ekonomi, och det är omänskligt.

En enkel fråga ger svaret. Om du, just du, var i fara för ditt liv och hade förlorat allt, varför skulle du respektera ett främmande och välmående lands nationsgränser. Om du hade någon annan möjlighet, någon annan utväg, då skulle du välja den. Vi måste ge folk en chans, annars går det illa för oss.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden