Knallen i Sund, tisdag kväll

Det är en sak att bo i Mariehamn och tycka att kommunerna ska slås samman, och en helt annan att bo i en kommun där många saker skulle ändra vid en kommunsammanslagning.
Ungefär så sade finansminister Roger Nordlund i Ålands radios debatt om kommunstrukturen.

Så är det säkert. Och ändå är det ett misstag att tro att alla på landsbygden är emot sådana förändringar, eller förändringar över huvud taget.
Det blev jag grundligt påmind om ikväll, när några stads-sossar var på turné till Knallen i Sund. Där fanns ingen sentimentalitet för något bevarande.
"Bort med gammalt och in med nytt."
"En kommun, fast Saltvik vill väl inte vara med ändå."
"Det blir bra med lite färre direktörer."

Hembygd och nära service är viktiga saker, men sällan byråkrati, kommunkanslier eller (faktiskt) ens kommunpolitiker.

Medan vi satt där och pratade om allt från vårfågeljakt till möbelflyttning i Bryssel strömmade plötsligt ett helt gäng läderklädda medelålders knuttar in, köpte varsin kopp kaffe och något till, och vällde ut igen. Efter en stund brummade motorcyklarna iväg.

Jag frågade vad bygden behöver. Svaret kom snabbt. Mera folk. Flera människor. Stamkunderna räcker inte till, även om de är trogna.

Varför skulle inte 29.000 ålänningar kunna bry sig om varann över kommungränser?






Kommentarer

  1. Behövs inget kommatecken efter samman...och är ju en konjunktion...de borde du veta. Vad för jobb kommer du att erbjuda de som tappar jobben pga kommunsammanslagningar? Ok...du ersätter Sundback...det får väl då representera " bort med gammalt...in med nytt ". Är du för eller emot vårfågeljakt? Drömmer du om att bli EU parlamentariker...så att du får flytta möblerna dit? Gillar du knuttar? Du hade usligt med luft i bakdäcket på din cykel när du svepte förbi på Torggatan när jag senast såg dig! Du gillar inte kommunpolitiker om man läser mellan raderna...borde inte göra så men kan dock inte låta bli att göra detta...kommunpolitiker är en tillgång...de känner de lokala förhållandena...det gör inte du i Mariehamn! Nej...fru Fellman...på Åland bryr vi oss om vad som händer i kommunerna...dvs närområdet...så är det och kommer alltid att vara inom överskådlig framtid!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden