Mariehamn, Sittkoffska gården.

Jag var på debatt i Sittkoffska gården. Det skulle handla om utvecklingen i Mariehamn, och handlade (inte helt överraskande) om utvecklingen av de företag och butiker som finns i absoluta centrum.
City Mariehamn heter det.
Där fanns nog inte en enda person som inte kandiderade i val, och de som pratade sade precis samma saker som de sagt så många gånger förut. Med undantag för Barbro Sundback då, vars rastlösa intellekt alltid jagar fram visioner som alla andra vet är bra men inte vill understöda för att hon är för röd.

Bert Häggblom (Ob) tyckte, i vanlig ordning att alla andra är dumma och att allt går för långsamt. Rauli Lehtinen (Lib) ville ha bort bilarna. Roger Jansson (M) ville bygga på höjden. Anita Husell-Karlström (C) sa rätt saker, men utan konkretion, och Axel Jonsson (Åf) flexade sina beprövade retoriska stilgrepp.

Själv sa jag ingenting.
Det jag skulle ha sagt är detta:

Problemet är inte att det bor för lite folk i Mariehamn.
Problemet är inte att hitta ett nytt varumärke (jo, jag tycker att City Mariehamn är lite fånigt).
Problemet är inte att två företag inte får bygga åtta våningar för att öka just sin vinst på eventuell exploatering.

Det bor för lite folk på Åland.
För få människor vill handla i stan för att man köper så mycket på nätet.
Det är inte tillräckligt roligt i centrum.

Det är dumt att begränsa en diskussion om stadsutveckling till Mariehamn och den lilla plätten i centrum. Mariehamn kommer alltid att vara beroende av Åland. Om det bodde mer människor i Jomala skulle det gynna Mariehamn. Det är helt galet att man inte diskuterar helheten när man diskuterar delarna.

Företagen i Mariehamn måste fundera på sitt förhållande till den digitala världen, och varför man skulle välja dem i stället för web-shopparna. Det är inte Maxinge som är problemet, utan Zalando och Ellos och Ikea.

Människor vill ha människor. Om Mariehamn lite oftare var som på kulturnatten eller på en julmarknadsdag, då skulle fler komma och satsa sina pengar i stadens butiker, när de ändå är här. God näringspolitik vore att satsa på kultur, på aktiviteter, på helt andra saker än att sälja. Solidaritet till exempel.

Allt det här sa jag inte. Och diskussionen fortsatte handla om parkeringsnormer.


Kommentarer

  1. Hoppas att du tillsammans med dina röda vänner ser till att det kommer mer pengar till kultur- och andra aktiviteter till centrum i framtiden då.

    På min tid hade vi totalt 4.000€ som företagen samlade in till att ordna alla aktiviteter i Mariehamn på ett helt år. Det gör man inte så himla mycket för, men ändå lyckades vi med en hel del. Så först - från vilken grupp människor skall ni ta pengarna och - vad skall ni sen konkret göra för dem?

    - För att få fler till Åland, - minska näthandeln, - samt göra det kul i centrum?

    Hittills har jag bara hittat syriska invandrare och skatepark i era planer, men finns nåt mer? Barbro ville riva ner Miramarparken och bygga bostäder, det va iofs innovativt, men varför sa man inte det innan det plöjdes miljoner dit?

    Upp med fler konkreta idéer!!

    SvaraRadera
  2. Näthandeln kommer att öka! Massor med flyktingar till Åland, lär ska vara lönsamt, Barbro S, va de inte hon som anställde någon kompis för dyra pengar till att bygga ut eller renovera självstyrelsegården? Ikea, är de på Åland, var? Sa du ingenting NF, märklig politiker som inte säger nånting, tror NF att väljarna är tankeläsare? NF vågar inte kritisera Maxinge för dit far många väljare!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden