Samma gamla högerpolitik

Jaha, hörni. Så var det dags igen för ett sparpaket där regeringen Sipilä ska få fosterlandet på banan.
Än en gång angriper man välfärdsstaten. Det är den som är problemet, för att landets "konkurrenskraft" är svag på grund av höga kostnader.
Jag använder citationstecknen medvetet. Lika medvetet som statsminister Sipilä med sitt ganska intressanta språkbruk målar upp en bild av allvarsamma män som sammanbitet och självuppoffrande gör det som måste göras för helheten.
Underförstått är det att någon latat sig med för långa semestrar, maskat från jobbet med någon halv förkylning eller lika gärna kan jobba en söndag som någon annan dag, för det är ju ingen skillnad.

Detta är inte sant.
Finlands höga kostnader i relation till låglöneländer beror på att vi inte har barnarbetskraft, att vi har lagar som reglerar arbetsmarknaden, att folk har löner som går att leva på. Globaliseringen, som på många sätt är en bra sak, leder också oreglerad till en rovdrift på människor och naturresurser.

Det stora problemet med finländsk konkurrenskraft är att det saknas ideer och driv, att befolkningen blir äldre och kostar mer att försörja med färre i arbetsför ålder, och att man inte förmått lösa de stora strukturella utmaningarna i serviceproduktionen.

Inte oväntat men ändå sorgligt är det att regeringen Sipilä som en målsökande missil siktat in sig på samma arma grupper i samhället som alltid får betala; de lågavlönade för vilka inkomsterna från ob-tilläggen är en viktig del av försörjningen, kvinnorna i vården som jobbar skift med skitlöner, föräldrarna som inte har råd att åka bort på semester men ändå kan vara hemma när barnen har sommarlov.
Och förstås, fackföreningsrörelsen. När facken inte omedelbart gick med på ett samhällsfördrag där betalarna skulle vara arbetstagarna, straffas de istället ut genom tvingande lagstiftning.
Det är inte så vi byggt det starka samhälle vi har idag. Det är inte en återgång till gamla tiders patronfasoner som är lösningen.

Och nej, det Stubb och Sipilä säger, med en ständigt tigande Soini bakom sig är inte sant och inte nytt. Det är gammaldags hederlig högerpolitik.

Det märkliga är att framtiden står och bultar på dörren i form av tusentals arbetsvilliga, desperata och välutbildade människor. Dem vill man inte ha.

Kommentarer

  1. Höga kostnader i relation till låglöneländer..?? Dags att vakna. Finland ligger klart högre än Tyskland, utan att ha något extra att erbjuda. That's the problem.

    SvaraRadera
  2. Politikers löner borde justeras till lokallönenivå...rakt av för allihopa...finns ingen anledning att Gunellskan har 8-9 tusen i mån...1600 efter skatt räcker bra...sommarstugor är i många fall möjliga att bo i vintertid...där kan flyktingar bo...finns ingen anledning att finländare har dubbelt boende...normala egnahem kunde garanterat också inhysa en familj flyktingar per hem...lite avkall på välståndet kan väl int va nå problem för sossarna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lokalvårdarlönenivå ska de va...

      Radera
  3. Nu NF tyst...när polarn har hög lön...typical S moral...

    SvaraRadera
  4. Vilka patetiska kommentarer, Anonym! Du verkar inte ha det minsta grepp om läget! Få har väl kritiserat makthavare så till den grad som Nina Fellman, hon om någon har verkligen påtalat orättvisorna i samhället. Vidare förefaller du dåligt informerad om politikerlöner, och beträffande sommarbostäder är det betydligt fler än socialdemokrater som äger sådana. På det hela taget känns din argumentation mest bara avundsam och byggd på skvaller, en dålig bas för den som vill debattera samhällsfenomen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara något lägre än 9000 e...2012 var den 7914 e men har väl stigit något sen dess...detta från en jämförelse mellan lagtinget och riksdagen. Jag nämner ingenting om vem eller vilka grupper som har sommarstugor och i övrigt så riktar sig ju min kommentar till finländare...däremot borde de jag skriver falla i god jord...sossarna vill ju hjälpa. Skvaller...hm...var får du det ifrån...vilken del i kommentaren är skvaller??? Däremot tycker jag att lönedifferanserna är för stora...en lagtingsledamot hade år 2012 3633 e i månaden...

      Radera
  5. Bästa Anonym. Den dag du vågar skriva dina inlägg under eget namn ska jag gladeligen diskutera dem med dig.
    Tack, Magnus.

    SvaraRadera
  6. NF...namnet har ingen betydelse...diskussion går att föras utan namn...fråga till dig NF...är du för totalt fri invandring? Uteblivet svar måste tolkas som ett ja...sen kan man undra vad du tackar MM för ett svar som int har någon relevans alls i den kommentaren jag lämnade...

    SvaraRadera
  7. NF då vet vi de...sikta du mot din lagtingsplats...du kommer inte in...vilket betyder att du är arbetslös...tyvärr...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden