Här är de riktiga valfrågorna

Hon här var strålande i partiledardebatten.

Okej hörni.

Nu är det allvar.
På söndag kväll vet vi hur politiken styrs på Åland.
Fortfarande är detta ett väldigt svårbedömt val.
Det finns fyra partier som går nästan i jämnbredd mot valdagen. Tidningarnas pejlingar till trots är resultatet svårtippat.

Hur slår Moderaternas misslyckade samgående ut, med nyväckta Obunden samling fortfarande på banan? Hur går det för Johan Ehn? Vart går Fredrik Karlströms röster? Räcker det att Tage Silander är trevlig, när han inte har någon politik?
Kommer en enda moderat kvinna in, utom Gun-Mari Lindholm, som egentligen är socialliberal?

Vad betyder Centerns ständiga inre opposition? Ser väljarna det fortfarande som en styrka att man inom samma parti kan ha helt olika åsikter? Kommer Harry Jansson in? Om inte, vem firar mest, de andra partierna eller vissa av hans partikamrater? Om Centern blir Ålands största parti, kommer något över huvud taget att hända under de kommande fyra åren? LBU-programmet ligger fast, och på andra områden vill man inte ändra på någonting. Åtminstone blir det lugnt i förvaltningen.

Blir det socialliberalerna eller marknadsliberalerna inom Liberalerna som får mandat? Vad betyder det för Katrin Sjögren om hon sitter där med ett smygmoderat gubbgäng när valet är över? Och vem vill Liberalerna egentligen regera med, om det är så det går?
Räcker det med proteströstande tehyiter? Vem tar Gunnar Janssons röster?

Vilka är egentligen med i Obunden samling, utom Bert Häggblom? Alla andra känns suddiga och avlägsna, med Bert har stora likheter med sin namne Karlsson i Sverige. Inga problem med moralen om det finns pengar att tjäna (kom igen Bert, 2.000 euro i månaden för att protestera i tysthet mot systemet?). Kanske ett mandat, och samma roll i lagtinget som Rolle Boman i tiden.

I Ålands framtid finns en kvinnolista, minsann, med obefintlig chans att få in en kvinna. Den valtekniska manövern är bara en fint. Och var, var ska de 5 % som Ålands framtid vill spara över hela landskapsbudgeten tas? Många har frågat, men svar har icke givits. Och när ska egentligen Åland bli självständigt? Och varför?

Hållbart initiativ är, ursäkta nu, inte starka nog. Det är trevliga, snälla människor som blev över när Bert visade sitt sanna, bruna ansikte, men politiken hann inte formas färdigt, och det behövs fler kandidater för att lyckas. Frågan är, om Hi samlar tillräckligt med röster för ett mandat ur sitt samarbete med Centern, blir det då Harry Jansson de slår ut? Och hur ska Centern i så fall leva med vetskapen att man hjälpt in någon som propagerar för basinkomst?

Vad är egentligen Åländsk demokrati? En doft av Tabac från 1970-talet, ett par beiga chinos, och åsikter direktimporterade från 1930-talet. Stephan Toivonen har bara en åsikt och en fråga. Hur funkar det med väljare som tycker att barnomsorgsavgifter eller gymnasialstadieutbildning är viktigast? Jag hoppas innerligt på väldigt få röster. Åländsk demokrati är ett skämt.

Och hur går det för sossarna? Ålands bästa lantråd, Ålands mesta rabulist, Ålands snyggaste stadsstyrelseledamot. Räcker det att partiet har de bästa sångarna och den smartaste politiken? Hjälper det att ha en ideologi?
Jag har inga svar, men roligt har det varit.

Lagtingsman Göte Winé och jag har lovat, i ett starkt ögonblick, att vi om socialdemokraterna blir Ålands största parti, ska sjunga offentligt. En duett.
Jag fasar för möjligheten. Men det är en möjlighet.



Rösta. Rösta. Rösta.

Kommentarer

  1. Hur går det för sossarnas Igge? Hur går det för nykläckta Nina? Hur går det för Babsan? Kommer det för många sossekvinnor in? Ser väljarna någon styrka i någon som kallar prinsessan Estelle för parasit? Hur går det för Ålands bästa lantråd? finns väl bara ett åt gången så då är det lätt att vara bäst.

    SvaraRadera
  2. Nina Nina. Oj oj vad du flyger iväg. Vi får hoppas du kommer in. Men siddu något lantråd blir inte Gunell. Och ni ksnske kunde tagit ett femte mandat. Men er retorik är så illa för er. Väx upp. Ni är ju snart alla precis som Barbro.

    SvaraRadera
  3. God morgon
    Gunell anses vara en skicklig politiker men varför tar hon in kandidater som drar ner partiets förtroende med sina otaktiska utfall och angrepp på sina politiska motståndare? Blogginlägget här ovan är det haktiskt skrivet av dig Nina Fellman eller är det någon i högstadiet som söker bekräftelse av klasskamraterna? Under hela valkampanjen anser jag att det finns en röd tråd i socialdemokraternas valstrategi och det är att misskreditera de andra partierna. Hur lyfter det här fram eran politik? Jag är väljare med sympatier mot de liberala alternativt de moderata, kommer antagligen förbli sådan om de fortsätter med sin sunda politik. Börjar de med eran retorik får jag överväga att rösta annorlunda. Jag vill inte se utfall som säger tex: socialdemokratin slutar fungera när andras pengar tar slut, Igge är en våldsälskare, trubaduren vill stänga Mariehamn, Fellman och Sundback tror socialdemokraterna har ensamrätt på medmänsklighet etc. Jag förtår inte hur ni kan använda en sådan retorik och taktik, ett parti som säger sig värna om människor först? Att tredje världen flyttar på sig tillsammans med krigets utsatta har ingen missat, det är inte rasism att vara orolig eller rent av kritisk. Era utspel mot Obs och ÅD kommer att ge dem mandat, Jag tror att ni i Ålands socialdemokrater riskerar att göra ett mycket svagt resultat på söndag och en av orsakerna är ert sätt att kampanja.
    Jag tänker inte sätta mitt namn under här, hade gärna signerat med: gör om-gör rätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samt att få sosselappar uppkörda i ansiktet av en viss rödklädd vampyr utanför affärer är hemskt...fy...mardrömmar får man med mindre...

      Radera
  4. Kul skrivet, stå på dig!

    SvaraRadera
  5. Har svårt att få den att stå...bör jag gå till pyssoligen ( pyssilogen )...mena pussologen....aha...de heter psykologen...fick ihop det till slut...

    SvaraRadera
  6. Är du sur bara för att du har slut på din Tabac?

    SvaraRadera
  7. De senaste kommentarerna håller nästan lika låg nivå som blogginlägget, skärpning i ledet.
    Inatt får Gunell sova sista natten som lantråd, tippar hon blir minister i nästa regering.
    Ber om att få önska alla en god natts sömn.

    SvaraRadera
  8. Jag måste erkänna att jag hade fel med Gunell och du Nina Fellman fick en massa röster, inte färdigt ännu men grattis till era platser. Nu sitter Toivonen i soffan och han verkar också vara inne. Nina INTE fruktansvärt hedrande, otroligt hedrande.Se till att få fart på Åland nu.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden