VIKTIGA SAKER: 3. Skola utan mobbning

Det värsta med mobbning är att den kan vara så subtil att knappt ens förövaren vet vad hen gör. Mobbning kan vara våldsam och fysisk, och den kan vara ett menande leende när någon svarar fel.

Ibland är samma barn (eller vuxen) både mobbare och mobbad. Ibland skiftar det beroende på situation och sällskap.

Den djupaste orsaken är allas vår mänskliga osäkerhet och den mekanism som, om vi inte utmanar den, tillåter oss att hävda oss genom att förnedra andra.

På Åland finns ingen lagstiftning om vad mobbning är eller vilka påföljder det ska få om mobbning förekommer till exempel i en skola. Det är ett svårt område att lagstifta om.

Ändå är det kanske den vägen vi måste gå, för att lyfta upp frågan och skärskåda hela dess komplexitet.
Det räcker inte, inte på långa vägar, att ha en KIVA skola, eller ett team som sätts in eller trivselregler uppstiftade på väggen. Arbete mot mobbning är ett ständigt medvetandegörande som ska innefatta både lärare och elever.

För den delen, alla arbetsplatser jag känner till har någon gång mobbningsproblem. Vissa mer än andra.

Vi borde kunna prata om det, långt före de akuta situationerna uppstår, för då är det redan försent. Framför allt borde vi prata om det utan bortförklaringar eller ursäkter.

Det är som med våldtäkter. Det är inte offrets fel, men alltför ofta placeras skulden ändå där.

Kommentarer

  1. Bästa Nina...vad du än tycker om mig som anonym så håller jag med dig i ovanstående blogg...jag är absolut inte omöjlig...där mam och i de fall man har närliknande åsikter ska man förhandla och kompromissa för att nå de bästa lösningarna. Man ska inte kalla alla rasister i tid och otid...tror jag...



    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden