Kvotering till lagtinget?

Idag, när lagtinget högtidligen öppnades, valdes tre kvinnor till talmän. Blivande lantrådet Katrin Sjögren är kvinna. Kvinnor besätter flera tunga poster i utskotten.

I lagtinget är bara en tredjedel kvinnor.

Vad betyder det? Att jämställdhet nästan uppnåtts? Att kvinnorna är på väg att ta över. Vad?

Kort och gott: Det är fortfarande en överväldigande majoritet män i demokratiskt valda organ, lika väl som i näringslivets toppskikt, men de kvinnor som tagit sig så långt är så in i bomben kompetenta att de kommer till toppen och håller sig där - ändå.

Orsaken till att kvinnoreprensentationen i lagtinget fortfarande är så bedrövlig (ja, det är den) är att män fortfarande i huvudsak röstar på män, och att listorna i val (med undantag för socialdemokraterna) fortfarande domineras av män.
Man väljer av det som står till buds.

Under denna mandatperiod ska vallagstiftningen reformeras. Det är en process som varit på gång länge. En intressant tanke är att i framtiden kvotera listorna, så att minst 40 % av de uppställda är kvinnor (eller män).

Jag tycker det är en åtgärd man på allvar ska diskutera, och jag är innerligt trött på två av motargumenten:
1. Kvinnor vill inte ställa upp.
2. Det är orättvist mot män som vill.

Tusentals år av patriarkat kan väl avrundas med lite lättsam kvotering. Eller hur, grabbar?

Kommentarer

  1. Glöm inte att kvotera: vänsterhänta, de med fysiska funktionshinder, de som är födda i annat land, Reserv-Sundsbor, cyklister, underviktiga osv.

    SvaraRadera
  2. Då finns det två alternativ, Tvinga kvinnor att ställa upp eller stoppa män att ställa upp, och vem bestämmer vilka män som får ställa upp? Eller ska man lotta platserna?

    SvaraRadera
  3. Med andra ord blir det omöjligt med enmansvallistor som förekom i detta val? Vad är nyttan med det?
    Borde du inte Nina sätta krafter på att framföra en sån politik så att kvinnor vill rösta på kvinnor?

    SvaraRadera
  4. Nina.
    Att förbättra demokratin med odemokratiska åtgärder låter som en lysande ide. - Om man är helt verklighetsfrånvänd alltså.
    Men samtidigt är man ju sig själv närmast och jag förstår att du förespråkar kvotering i hopp om att kunna klamra dig kvar vid köttgrytans kant även i framtiden.
    Menar du att det per automatik är sämre när en kompetent man får ett visst jobb än om en kompetent kvinna får jobbet eller vad är det som gör det manliga styret så förkastligt medan det kvinnliga är så beundransvärt?
    En tokstolle är en tokstolle, oavsett kön. - Det finns det ju tydliga exempel på överallt, inte minst i ditt eget parti...

    SvaraRadera
  5. Varför har detta inlägget "Jämställdhet" som etikett?
    Kvotering är ju raka motsatsen till jämställdhet.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden