Att ta från de fattiga

Idag var jag med och fattade ett beslut som jag egentligen ogillar. Jag urskuldar mig inte, jag var ju med på det.
Landskapsregeringen gav ett utlåtande om regeringen Sipiläs förslag till tvingande lagtstiftning. Betoningen var på fortsatta förhandlingar för att nå ett samhällsfördrag där alla i lika mån är med och hjälper till att få landets ekonomi på fötter, men också på att landskapsregeringen, om det blir så, kommer att genomföra lagstiftning som försämrar villkoren för stora grupper av offentlig anställda.

Utanför en regering kan man vara ideologiskt kategorisk. Det visste jag redan. Dagens diskussion gav mig en ny insikt om hur svåra besluten är också för dem som ideologiskt står på en helt annan sida än jag.
Ingen vill vara den som tar av de fattiga. Inte ens när man sitter i den bekväma, mjuka stolen i landskapsregeringens plenisal, med utsikt över Slemmern, och glaset med isvatten inom bekvämt räckhåll. Man vill göra det minst dåliga.

En av orsakerna till ställningstagandet är likabehandlingsprincipen. Om regeringen i riket genomför lagstiftning som försämrar villkoren för en del av de anställda på Åland, är det rimligt att landskapsregeringen ser till att det är lika för alla.

Och, förstås, då sparar man pengar. Å andra sidan kanske man inte gör det, om både skatterna och konsumtionen minskar.
Det finns stora risker med att genomföra den lagstiftning som riksregeringen föreslår. Det finns stora risker också för arbetsmarknadsparterna, om de inte ser till att lösa problemen vid förhandlingsbordet.

Där ska problemen lösas. Det beslutet är jag tillfreds med.

Kommentarer

  1. Varför förgår inte landskapsregeringen med gott exempel och först sänker sina löner? Då kanske det är lättare för folket att acceptera förslaget?
    Eller är det äkta socialism vi ser här? Så länge som det inte drabbar mig personligen så kan vi nog klubba igenom ett obekvämt beslut.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden