Förändring, förändring, förändring

Så var tombolan igång.
Första dagen som minister kom jag tidigt på jobb, och måste läsa på skyltarna på dörren var jag skulle gå in.

Varje dag träffar jag nya människor med kunskaper jag inte ens visste fanns. Jag har blivit bekant med ministersekreteraren Marina, som är omtänksamheten personifierad. Jag har fått tidtabeller, manualer, instruktioner, listor, lagböcker och lösenord.

Debatt i lagtinget har det också varit, om regeringsprogrammet. Det var kul. Kolla gärna på Nya Ålands hemsida, om du är intresserad. Det går bra att snabbspola till sina favoriter.

Oppositionens roll är att uttrycka sitt missnöje, och regeringens att försvara sina positioner. De två områden som ligger på mitt bord, och som kom upp i debatten var dels en revision av jordförvärvslagen och möjligheten att sälja mark i skärgården till personer som inte är fast bosatta där, dels förändringen av kommunstrukturen.

Bägge är viktiga framtidsfrågor.
I skärgården finns få möjligheter att locka till inflyttning. Utbudet av arbetstillfällen är begränsat, den kommunala servicen ofta magrare, och avstånden långa. Ändå är det förstås underbart. Många som väljer att flytta till den åländska skärgården och stannar där, känner en stark kärlek och längtan till naturen och till den särskilda frihet som finns där.
Ett sätt att bygga och odla sådana band är att låta folk bygga och bo som inte är beredda att direkt ta steget.

Landskapsregeringen vill, utan att äventyra något viktigt, utreda möjligheten att i liten skala, på försök, starkt kopplat till samhällsplanering, låta folk köpa mark utan hembygdsrätt.
För mig är det så mycket hängslen och livrem det kan bli, utan att man säger att man inte vågar göra någonting alls.

Jag hoppas att det ska gå, och att det ska öppna nya möjligheter för skärgården.

Och så kommunstrukturen då. Av debatten att döma ska regeringen och jag egenhändigt släcka lamporna norr om bibba-klockan. Själva tanken att man kan göra något åt kommunstrukturen är så främmande för framför allt Centern, att det inte var någon ände på förtrytelsen över att frågan ens ska utredas.

Vackert så, säger jag. Låt oss ha denhär debatten, varenda dag tills vi pratat oss fram till en förändring. Målet är att det ska bli bättre för alla, och att en länge efterlängtad modernisering äntligen ska komma igång.

Nu jäklar ska det jobbas.

Kommentarer

  1. Nina.
    "Det går bra att snabbspola till sina favoriter."
    Ja, varför ska man lyssna på vad alla har att säga...?
    Du förnekar dig inte idag heller.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden