Genuin mångfald är linjen

Jag lyssnade i fredags på Ålandstidningens valpodd, där herrar Bladh, Dahlén och Jourdan analyserade den åländska valrörelsen.

Det roade mig mycket att jag tydligen transformerats från journalist till sossepamp på  knappt fyra år. En relevant fråga som ställdes var dock - vad betyder det när vi socialdemokrater säger "Vi håller linjen".

De tre musketörerna tolkade det som konservatism, att socialdemokraterna vill hänga kvar vid regeringsmakten och därför försvarar alla tidigare fattade beslut.

Så är det inte.

Såhär ser jag det:
Att hålla linjen handlar om att ha en ideologisk utgångspunkt i politiken, och hålla fast vid den. Det vi sett i denna valrörelse hittills och generellt under de två senaste åren är en rörelse högerut, både för extrempartierna och de traditionella mittenpartierna.
När Åländsk demokrati och Obunden samling profilerar sig på klassiskt högerpopulistiska och nationalistiska frågor som trygghet och polis, identitetsfrågor och det "genuint åländska", står socialdemokraterna fast vid att generell välfärd, klimat- och miljöfrågor och strukturella reformer är den riktiga och viktiga politiken.

Åland är ett fantastisk, tryggt och rikt samhälle med stora möjligheter att vara bäst i världen på det mesta. Åland är för alla i en alldeles genuin mångfald.

Det vi inte har, om man ser på fakta, är en växande kriminalitet eller stora problem med integration och okontrollerade flyktingströmmar. Feminismen har inte gått för långt. Den individuella friheten är inte hotad.

Vår linje, den som håller, är att inte hota med faror som inte finns, utan att bygga vidare framåt, och att göra det utan att ställa grupper av människor mot varann, vare sig det är stad och landsbygd, Åland och Finland eller inflyttade och lokalt producerade.

Nästan alla de reformer som finns i vårt valprogram skulle betala sig själva genom minskade kostnader för utanförskap, missbruk och psykisk ohälsa, om vi bara vågade steget. Det är socialdemokrati, inte att behandla symptomen genom strängare straff, mera övervakning och skuldbeläggande av hela grupper av människor.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden

Var drar man linjen när den flyter?