Snabbare väg till omställning

Är det rimligt att, som Hållbart initiativ föreslår, ge ut obligationer för 300 miljoner, i praktiken för att låna pengar för en grön omställning.
I sig är det en intressant idé. För socialdemokrater är frågan om lån och skuldsättning inget rött (!) skynke, om man lånar för goda, vettiga investeringar. Det är traditionell stimulanspolitik med en twist, ett sätt att snabba upp omställning med en massiv kapitalinjektion. Klimatkrisen är verklighet nu, och det är nödvändigt att vidta åtgärder snabbt.
Problemet är att det inte kommer att gå att få en majoritet för ett sådant förslag.
De borgerliga partierna, som håller en stabil majoritet i lagtinget, är unisont emot en sådan lösning, nästan så att de av reaktionerna att döma är lyckliga över att få något att tycka riktigt illa om.

Jag tycker inte att man behöver ha alla svar på alla frågor när man presenterar en idé i en valrörelse, men det är ju bra om en åtgärd som är tänkt att snabba upp omställningen kan ha en rimlig chans att förverkligas inom en rimlig tid.

Om inte annat kan HIs förslag vara upptakten till en viktig diskussion om hur vi finansierar en omställning snabbare än det går genom att gräla om varje budgetpost som en oöverstiglig kostnad, när den borde ses som en livsavgörande investering.

Att sätta gemensamma prioriteringar för klimatet och förbinda sig att finansiera dem är görbart. Vi har pengar, om vi bara sätter dem i arbete. Det må vara så att det inte är långsiktigt bra att förlita sig på spelpengar, men de många miljoner som finns i Paf:s kassa finns redan där.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden