Löner, tandvård, äldreomsorg

Jag tänkte skriva om hur bra jag är. Om mina värderingar och min vilja och alla viktiga frågor som jag vill fortsätta jobba för under de kommande åren. Sen insåg jag; Det är inte jaget, utan laget, mina fina kamrater och vår gemenskap och klokskap som ska göra skillnad.

Här kommer tre konkreta saker vi socialdemokrater vill jobba för:


 Äldreomsorgen är otillräcklig. Där den misslyckas mest är i vården av demenssjuka. För dem finns inte tillräckligt med platser.
Det betyder ett utdraget lidande, både för dem som drabbas och för de anhöriga, ofta kvinnor, som kämpar med att dölja, upprätthålla och överleva med en partner som sakta försvinner in i glömskan.
 Vi socialdemokrater vill att man bygger ett specifikt boende för människor med demens och minnessjukdomar.
 Vi vill att det hembesök som görs till alla ålänningar när de fyllt 77 år, också inkluderar ett erbjudande om besök på Minnesmottagningen. En tidig diagnos hjälper.
 Vi vill att allt görs för äldre som vill bo hemma, men när den stunden kommer när man inte orkar eller känner sig trygg längre, så ska det finnas en plats där man är välkommen, där man möts med värdighet och värme.
 Vi vill att detta görs som ett gemensamt åtagande för hela Åland. 


Tänderna är en del av en människas hälsa, lika väl som armar och ben och psyke.
 Hur du ser ut i munnen påverkar din fysiska och psykiska hälsa, dina möjligheter att få jobb, eller hitta en livspartner.
 Vi socialdemokrater vill fortsätta utveckla den allmänna tandvården. Trots att vi i åratal varit ensamma om att lyfta frågan ger vi inte upp.
 Från år 2021 får alla som uppnår högkostnadsskyddet automatiskt rätt till det, utan krångliga ansökningar.
Då bör den allmänna tandvården utvecklas, så alla med en årsinkomst under 30.000 euro får gå till ÅHS tandvård, och automatiskt får rätt till högkostnadsskyddet när de uppnår det.
 Då blir allmän tandvård på  riktigt så att de som har ont om pengar, pensionärerna, låginkomsttagarna och ensamförsörjarna har råd att gå till tandläkare. De som har det bättre ställt eller vill ha en privat tandläkare går privat.
 Barn och ungdomar och andra prioriterade grupper ska självklart även i framtiden ha kostnadsfri tandvård.
 En enkel, rak lösning som ger allmän tandvård åt flera som behöver den.

Högre löner inom kommunal omsorg är en fråga om hållbarhet.
Fattigdom kan beskrivas på många sätt, men ska man vara ärlig så handlar det till stor del om pengar.
Inom den kommunala barnomsorgen, specialomsorgen och äldreomsorgen är lönenivåerna för låga och arbetsvillkoren för dåliga. Det betyder att vi förlorar kompetens, sliter ut personal och har svårt att rekrytera. Ett skatteavdrag ger inte dem med låga inkomster något, och det försvagar kommunernas skattekraft.
Höj lönerna, det sätter fart på Åland.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden