Vilka är de riktiga våldsverkarna?

Åländsk demokrati bekymrar sig i en insändare för åländska flickor utsatthet för sexuellt våld, och drar den sedvanliga slutsatsen att de höga siffrorna måste bero på etnicitet, ursprung eller religion, och begås av inflyttade från "högriskländer".

Man använder som vanligt det retoriska greppet att komma med ett ogrundat, ovetenskapligt och, ja, rasistiskt påstående, som man säger sig vilja utreda.

Problemet är att det här är ett område som är väl utforskat. Hade Åländsk demokrati tidigare visat intresse för jämställdhetsfrågor eller feminism hade man lätt kunnat läsa sig till kunskap.
Och hade man sopat rent framför egen dörr hade man låtit bli att i sin egen politiska retorik sexualisera och demonisera kvinnor i politiken.

Jag tycker att det är ofattbart att normaliseringen av den debattnivå Åländsk demokrati befinner sig på gått så snabbt, och att snart sagt ingen längre reagerar.

Min fråga är: Vad betyder detta för åländska pojkar med annan bakgrund, många födda och uppvuxna på Åland, endel inflyttade? Ska de gå i skolan, utpekade på grund av sin etnicitet, hudfärg eller religion som potentiella våldsverkare, inte oskyldiga tills annat bevisats, utan misstänkta per definition.

Jag ägnade några tårfyllda, tunga dagar åt att läsa och moderera de åländska vittnesmålen i #metoo #ålandockså #högtskalldetklinga.
Etnicitet var inte ett problem. Inte heller religiös övertygelse. Det var däremot alkohol, taskig kvinnosyn och våld inom familjen. Av helt vanliga infödda åländska karlar.

Slutsatser på det?




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden