All makt år centern

Det blir jackpot för Åländsk center om den regeringsbas som nu förhandlar når målet. Centern får egen majoritet i regeringen och kvalificerad majoritet i lagtinget, men det är många olösta frågor kvar.
Det är min korta reflektion av regeringsbildningen såhär långt.

Den långa tar avstamp i valrörelsen.
Vi som förlorade valet, främst liberaler och socialdemokrater, vi förlorade som jag ser det av fel orsaker.

Den kraftiga ideologiska högersväng som den kommande regeringen innebär var inte nödvändigtvis det ålänningarna ville ha, för de röstade inte så mycket för något, utan mot.
Det var vad oppositionen erbjöd. Nej till kortrutt och ny elhybridfärja. Nej till Gripö-bron. Nej till mer pengar till skärgården. Nej till kommunreform. Nej till flyktinginvandring, HBTQIA-rättigheter och feminister. Olika partier, olika prioriteringar naturligtvis.

Det  centern lovade var mera pengar till kommunerna och en tunnel till Föglö, bägge löften som inte kommer att kunna realiseras på ett enkelt sätt.

När (och om) moderater, center, obundna och HI sätter sig i en gemensam regering så blir det mycket borgerlig samling. Den förhoppning som Hållbart Initiativ har att man genom sina två mandat och en ministerpost ska kunna driva en starkare miljö- och klimatpolitik kommer att bli svår att realisera. Det blir ont om pengar i landskapskassan, det finns ideologiska hinder (till exempel oviljan hos de borgerliga partierna att inskränka den privata äganderätten). Regeringen faller inte om HI lämnar den. Det är en ganska svag grund att stå på.

För Obunden samling är det också jackpot. Bert Häggblom som talman blir en galjonsfigur för att partiet i sin nuvarande tappning är rumsrent, även om man har en mycket brokig skara i sin lagtingsgrupp och det med rätta ställts frågor om partiets värdegrund och ideologiska hemvist. Det är för mig ingen liten fråga.

Att Moderaterna var en önskvärd samarbetspartner för Centern har stått klart sedan valnatten, men inte är hindren undanröjda ännu. Även  om man hittar lösningar kring de givna problemen, kortrutt och kommunreform, så finns en stor svårighet i den ekonomiska politiken, om Centern vidhåller sitt vallöfte att strö mer pengar över kommunerna för att undvika en reform Moderaterna trott på i fyra år.

Allt är möjligt, men allt har också ett pris. I denna konstellation koncentreras makten på ett sätt vi inte sett på länge, men därmed också ansvaret.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden