Första draget i Nya bondespelet

Just ja.

Denna vecka gav oss namnen på ministrarna i nästa åländska regering, och innehållet i deras portföljer.
Det Nya bondespelet kan börja.

Inte bara har Åländsk center nu majoritet i regeringen och i lagtinget, man har dessutom fördelat och ritat om portföljerna så att det bli i princip omöjligt för någon av de övriga i regeringen att driva sin politik.
Det kanske är följdriktigt, med tanke på det starka valresultatet, men inte alls i förhållande till snacket  i opposition om vikten av samverkan, respekt och samsyn.

Se till exempel på Alfons Röbloms och HIs portfölj. På miljöbyrån drivs ingen utvecklings- och hållbarhetspolitik. Där verkställs den, i enlighet med lagstiftning och regelverk. Högskolan på Åland är en viktig men mycket liten och plågad del av det åländska utbildningsväsendet. De exakta motiven för att lyfta bort just den delen från utbildningsavdelningen är lite oklara, om det nu inte var för att fylla ut en annars mager portfölj. Energiteamet, som plockas från infrastrukturavdelningen är en enhet som byggts upp under Camilla Gunells tid som miljöminister, och som redan har god styrfart. Den viktiga kombinationen med bostads-, plan- och byggfrågor uteblir, eftersom de stannar hos Christian Wikström.
Och det övergripande hållbarhetsarbetet, som hittills letts av lantråd och vicelantråd flyttas de facto ner ett pinnhål, inte upp.

Vad gäller Obunden samlings agerande och resultat av valet och förhandlingarna får man nog säga att det bidde en tumme. Man fick en ministerpost ingen annan vill ta i med tång, och lyckades inte skaka fram någon annan till uppdraget än en ung och oerfaren partisekreterare vars kompetens ligger på helt andra områden.
Den enda vinnaren är Bert Häggblom, som får smörjobbet som talman, utan att vare sig behöva ta ansvar eller göra jobbet för de frågor som hans parti vann valet på.

Det som helt hamnat i bakgrunden men ändå är värt att notera, är att Åland nu får en regering som står längre till höger än på många, många år. Eftersom varken liberaler eller socialdemokrater ingår borde det nu vara fritt fram att bedriva en hett efterlängtad "riktig borgerlig politik", ohämmad av varken socialdemokratiska eller liberala värderingar. Vad månde det bliva? Frågan är seriös. Vad är det, och vad betyder det för Åland?

Den värdegrund som Obunden samling stått för i valkampanjen, från anti-feminism till främlingsfientlighet och motstånd mot att jobba med HBTQ-frågor, den kommer att märkas. Tro inte annat.
Många påstod när Sannfinländarna inträdde i den finländska regeringen att det inte skulle märkas så mycket, att de skulle neutraliseras av makten och ansvaret.
Så blev det inte. Eftersom alla, både politiskt och på tjänstemannanivån var tvungna att förhålla sig till och ibland ta spjärn mot det ideologiska klustret påverkades hela landet i negativ riktning, långt mer än någon trott.
Så blir det nu också. Politik är en begränsad mängd energi. Man kan sätta den på att gå framåt, på att bjuda motstånd, på att förvalta eller bara hålla båten flytande.
Min gissning är att det blir mycket av det sistnämnda.

Och jo, detta är skrivet av en observatör på utsidan, med ett ideologiskt horn i sidan mot den konstellation som växer fram. Det är väl det man ska göra i opposition.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden

Var drar man linjen när den flyter?