Det är Frälsaren!

Jag såg ett program, ett längre nyhetsinslag från ett av Donald Trumps valmöten. Fokus låg på människorna där och varför de gillar Trump så mycket.
Jag studerade människornas ansikten som satt bakom honom när han bluddrade fram sin osammanhängande smörja, och såg dem växla mellan sorg, lycka, förtret och ilska i takt med orden som föll.

Jag såg en kvinna som verkade vara en helt sansad människa slå fast att hon inte bry sig om vad andra säger, hon älskar Trump.
En man som nästan tårögd konstaterade: "Han bryr sig om oss. Han bryr sig inte om makten".

Där jag ser en clown, en narcissistisk pajas med tummen på kärnvapenkoderna, ser de en frälsare.
Jag tror det är nyckeln, om man ska förstå Donald Trumps ihållande popularitet. Han är Messias, en karismatisk ledare för en kult. Det är religionsvetenskapen som har förklaringsmodellen.

Han har oerhört slugt konstruerat en nära nog ointaglig fästning av sig själv, och sett till att bygga sig ett försvar som offer för fake news-media. Alla hans anhängare vet att världen är dum mot honom, det har han ju själv sagt. Alla försök att komma med fakta tolkas genom den sanningen.

Och på andra sidan står etablissemanget. Hur demokraterna än försöker, hur forskare, professorer och sakkunniga än försöker förlorar de kampen om äktheten, därför att de uppfattas som vinnare av dem som uppfattar sig själva som förlorare eller potentiella förlorare. Hur Donald Trump, som föddes med guldsked i munnen och aldrig kravlat sig över pottkanten intellektuellt, har lyckats skapa sig själv som de fattigas försvarare är näst intill obegripligt, men det har han gjort.

För en frälsare är det svårt att misslyckas även om man de facto gör det gång på gång och monumentalt. I politiken är man svaret skyldig, man ställs till svars och till ansvar. En frälsare attackeras av onda krafter som jobbar för att förstöra allt det goda i livet. Det är inte frälsarens fel att Satan är stark.

Att Trump spelar på människors rädslor och okunskap behöver inte sägas längre, men budskapet går längre än så. Det han egentligen säger till sina följare är: Du behöver inget veta och inget förstå. Det räcker om du har tro.
Tro på trygghet. Tro på ett bättre liv (efter detta). Tro på nånting rakt och enkelt som bekräftar att du kan vara en god människa.

Låter det bekant?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden