Det är vår gemensamma socialtjänst



Idag diskuterades Kommunernas socialtjänst i lagtinget. Det är en av de största sociala reformerna på Åland, hett efterlängtad och komplicerad att genomföra. Det handlar ju faktiskt om att föra ihop 16 kommuners sociala sektor i en organisation, och att få alla detaljer att funka. Det här är en del av mitt budskap:


"Det finns anledning att reflektera över vägen hit och hur Kommunernas socialtjänst på bästa sätt förverkligas i ett sömlöst samarbete mellan lagting, landskapsregering och förvaltning och kommunerna – utan att det händer som nästan alltid händer med kommunalförbund och landskapsövergripande myndigheter, nämligen att de parter som ingår i samarbetet snabbt som grisen blinkar tar sina händer ifrån det och skapar sig en ny fiende som man kan skylla alla problem på som man tidigare fick stryk för själv. Brister i barnskydd, socialvård, missbrukarvård, specialomsorg – allt kan bli KSTs fel.
Efter, nästan bokstavligen, sju svåra år, förverkligas nu KST. Det blir av. Det betyder att alla detaljer ska vara på plats om bara några korta månader, och den här lagstiftningen som vi behandlar idag är en av dem.
Den verklighet som denna lagändring befäster är att medel för den samordnade socialtjänsten kommer från landskapsandelssystemet och sedan fördelas från kommunerna enligt det avtal som slutits mellan kommunerna i en solidarisk finansieringmodell där de facto de stora kommunerna Jomala och Mariehamn bär ett stort ansvar och den största kostnaden. Inget ont i det, snarare tvärtom.
På landskapet vilar ett stort ansvar för att landskapsandelssystemet även i framtiden medfinansierar denna oerhört viktiga del av kommunernas verksamhet på ett tillräckligt sätt. Den nya regeringen har aviserat att man tänker se över landskapsandelssystemet. Låt oss utgå från att det betyder att andelarna för den sammanhållna socialvården förblir på en bra eller ännu bättre nivå.
Kommunernas socialtjänst har aldrig varit tänkt som ett sparprojekt, utan ett sätt att med gemensamma krafter ge en bättre service, ett utvecklingsprojekt.
Vi har idag en mycket kompetent ledning för Kommunernas socialtjänst, som jobbar mot klockan för att få det allra viktigaste på plats till 1.2 2021. Vi har en styrelse med många tunga politiker, under ledning av centerns Runar Karlsson som varit med ända sen Susanne-gruppens tid. Jag tror att KSTs framtid är i goda händer, men allt kommer inte att vara färdigt och allt kommer inte att gå på räls. Det gör det aldrig när stora förändringar genomförs. Därför är det viktigt att särskilt vi som jobbar både i kommuner och i lagting har ögat på bollen – en bättre samordnad socialtjänst som fortsatt ÄR kommunernas egen verksamhet, organiserad i ett kommunalförbund.

Låt oss inte göra det misstag som gjorts så många gånger förr, att vi först släpper taget för att det känns som att det blir nån annans ansvar, och sen börjar klaga på att dom andra är odugliga. Vi har en stund i historien nu, när vi ansvarsfullt kan göra något bra tillsammans."

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden