Enade vi stå - om löss som skriker

Att organisera sig fackligt är en grundläggande rättighet i vårt land. Att tillsammans med andra bilda en helhet som arbetar för och skyddar arbetstagares rättigheter är en viktig del av det nordiska arbetsmarknadssystemet.
Det är så vi upprätthåller balansen mellan arbetsgivare, arbetstagare och stat, och en stabil arbetsmarknad.
Därtill erbjuder fackförbunden och a-kassorna en trygghet, en försäkring för dåliga tider, sjukdom och arbetslöshet.

Det här är inte alla överens om, tvärtom. På Åland finns ett utbrett och närmast hatiskt förakt för facken. Jag tänker mig och hoppas att det inte ligger bakom landskapsregeringens beslut att inte ge a-kasseanslutna det tillägg på dagpenningen som andra permitterade får. Det var dumt och ogenomtänkt och hade gått att fixa, men vi sätter det på krisens och brådskans konto.

Däremot, och det är verkligt beklämmande, kunde man i fredagens lagtingsdebatt höra just detta förakt från några ledamöter. Jag tänker inte nämna namn, men lyssna på lagtingets youtube-kanal om ni är intresserade.
Under kvällen kunde man läsa på sociala medier hur bland annat en centerpolitiker kallade dem som skriver och talar om frågan "jävla löss".

Alla fackanslutna är inte socialdemokrater. Långt därifrån. De är alla möjliga människor som organiserar sig i en intresseförening med långa och djupa rötter, och som genom sitt medlemskap i en a-kassa som de betalar till varje månad har en försäkring för att inte hamna på obestånd.

I Finland och Sverige, om man nu ser på våra närmaste grannar, har facken varit med i varje steg av processen för de krispaket som tagits fram för att hantera covid 19-krisen. Här glömde man. Man pratade med bankerna, med näringslivets branschorganisationer, med de stora företagen. Inte en enda gång med facken, som är den enda representant för arbetstagarna vi har.

Den här lusen kommer att fortsätta skrika om det.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden