På marknadens villkor 24/7/365

Min farmor, frid över hennes minne, skulle inte ha förstått nånting av landskapsregeringens beslut denna vecka.
Först ska man i frihetens namn ha butikerna öppna på långfredagen. Av alla dagar.
Sen ska man, i frihetens namn, ha sextonåringar att sälja sprit.
Och i frihetens namn ska man riva gamla, men fullt dugliga hus för att bygga större.

Min farmor Milda var en djupt religiös österbottnisk kvinna som varit borta i decennier, så man kan väl tycka att hennes åsikter inte har någon relevans, men något överraskande håller jag helt med.
Inte av samma orsaker kanske, men i den grunden att det finns vissa saker som är viktigare än andra.

Det är nämligen inte den libertarianska frihetstörsten som är den riktiga grunden till besluten, utan en gammaldags hederlig önskan att göra pengar, alla dagar, med alla medel.
Inget ont i en bra affär, men med denna veckas beslut visar landskapsregeringen att allt ska underordnas marknaden, allt ska styras av vinstintresse, och allt annat ska underordnas möjligheten att konsumera. Prylar, mat, kläder, sprit.

Fredrik Karlström säger att företagarna själva ska bestämma över sina butiker. Jaha, men varför har vi alls en arbetstidslagstiftning? Varför har vi skyddsbestämmelser, kollektivavtal och lagstadgad rätt till semester? Kanske för att det finns fler än en part i vårt ekonomiska ekosystem.

Och Annette Holmberg- Jansson, vår socialminister, säger att förslaget att låta 16-åringar sälja alkohol är för att det ska bli lättare att få sommarjobb. Inte ett ord om att det egentligen handlar om att underlätta krogarnas brist på personal till lågt betalda, tunga och utsatta jobb som nu ska utföras av barn. Inte ett ord om att det handlar om en liberaliserad alkohol- och utskänkningspolitik som går stick i stäv med försöken att bekämpa alkoholmissbruk och de många kostnader och problem som uppstår till följd av det.

När lagtinget debatterade förslaget till sänkt rösträttsålder i kommunalval så argumenterade flera centerledamöter hårt för att barn ska få vara barn och inte få sin uppväxt förstörd av ett sånt ansvar. Att sälja sprit till berusade vuxna är tydligen mindre traumatiserande än att få gå in i röstningsbåset.

Det var veckans mässa. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden