Jag kan inte andas

När man vaknar på morgonen och läser att Donald Trump tänker sätta in militären mot demonstranter i sitt eget land, att polisen skjutit tårgas mot demonstranter för att bereda väg när Trump ska fotograferas när han promenerar till kyrkan. När man för tionde gången ser nån sekund av den fruktansvärt plågsamma videon av avrättningen på George Floyd inför öppen ridå.
Då om inte tidigare inser man att det fantastiska, mångfaldiga, världsledande på så många områden och ikoniska USA inte finns längre.
USA är ett land i kaos. En nation där folk för länge sedan slutat tro på premisserna för sin egen existens, friheten och allas lika värde. Där lögnen blivit sanning och sanningen lögn.

Från vår skyddade nordiska horisont är rasismen i USA så grov och så uppenbar i strukturerna och politiken att vi skäms när vi ser det. Kanske för att rasismen i vårt samhälle är djupare gömd och artigare och också svårare att känna igen. Låt oss inte sätta oss på några höga hästar för det.

Men stunden är nu inne att säga ifrån. Också vi som inget kan påverka i USA, som fylls av avsmak, som skakar på huvudet i oförståelse.

När jag diskuterat feminism och jämställdhet med män som känner sig kränkta av kvinnors krav på förändring brukar jag säga: Det finns ingen kollektiv skuld, men det finns ett kollektivt ansvar för män att förändra ett ojämställt samhälle riggat för dem.

Detsamma gäller oss alla, vita, privilegierade medborgare i världen. Vi har ingen kollektiv skuld (på samma sätt som arvssynden är ett absurt begrepp är den kollektiva skulden och skammen förlamande och negativ , en massa känslor som inte leder till förändring).

Vi har ett ansvar.

Säg nej. Säg: Svarta liv räknas. Höj din röst! Stå upp för det som vi vet är rätt, att allas liv räknas, att det är en absurditet att pigmentet i din hud skulle definiera ditt människorvärde.

Och när du har sagt det, gör något. Engagera dig. Var aktiv. Stå emot.

Jag kan inte andas. I denna värld.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden

Var drar man linjen när den flyter?