Bättre jobb i huvudstaden

 I dagens budgetdebatt i lagtinget pratade jag bland annat om behovet av bättre representation och närvaro i Helsingfors.

Utan att gå alltför långt tillbaka i tiden kan man konstatera att Åland i Helsingfors är otroligt personberoende och att vi inte ännu hittat rätt former för att göra ett tillräckligt bra jobb. Vi har en otroligt duktig riksdagsman med många kontakter, men han sitter i Finlands riksdag, inte i Ålands landskapsregering.

Vi har ett Ålandskontor som borde utnyttjas mer, men vars huvudsakliga uppgifter måste vara riksdagen och allmänheten.

Vi har ingen som jobbar systematiskt på insidan, som är delaktig i diskussionerna hos statsrådet och kan vara den brygga som behövs mellan regering och landskapsregering, både kunskapsmässigt och politiskt. Det leder oss ibland på villovägar, när vi tror att alla är ute efter oss. Sitter vi bara hemma i Mariehamn och konstruerar fiender, så får vi inga vänner. I stället för en ganska marginell inbesparing på regeringskansliet borde man satsa på en ökad närvaro, en egen åländsk specialmedarbetare vid statsrådets kansli. Det är vårt förslag.

Och naturligtvis borde ministrarna i landskapsregeringen vara i Helsingfors, mycket oftare. Det är skönare och tryggare att vara kung och drottning på Åland, där man blir ompysslad av en snäll sekreterare som ordnar med transporter och förplägnad och respektfulla strukturer, och mycket jobbigare att kliva av flyget i Helsingfors, där man själv får ta bussen in till stan och leta sig fram till regeringsbyggnaderna och vara ganska liten. Ändå är det precis det som måste till. Mera mod, bästa regeringen. På med kostymen och känningen, och iväg.

Åland ska inte sitta i landskapsborgen och muttra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden