Köpfest alla dagar

 

Idag har Ålands lagting antagit en lag som gör att man nu kan hålla butikerna öppna på långfredag, påskdag och juldag. Det gjorde man i valfrihetens namn, sa näringsminister Fredrik Karlström.

Lagändringen gör att det att bli dyrare för kommunerna som måste ordna barnomsorg, sämre för miljö och klimat, enligt polisen fler övervakningsproblem och tuffare för en grupp lågavlönade kvinnor att hitta utrymme att vara med sina familjer på våra två viktigaste högtidsdagar. Därtill missgynnas små butiker i staden och på landsbygden i konkurrensen. Detta står till och med i lagförslaget.

Redan i sin presentation av förslaget konstaterade minister Karlström att de faktiska ekonomiska konsekvenserna kommer att bli små, att de flesta affärer inte kommer att utnyttja valfriheten att ha öppet på långfredag, påskdag och juldag. Det är ett förslag ägnat att öka konsumtionen i samhället, alla dagar på året.

Jag kan inte se annat än att detta är en ideologiskt motiverad lagändring med övervägande negativa konsekvenser. Socialdemokraterna hade gärna sett att vi på Åland denna gång hade utnyttjat vår lagstiftningsbehörighet till att vara annorlunda, att understryka behovet av vila, värdet av stillhet och traditioner, solidaritet med arbetande kvinnor och framför allt en markering mot överkonsumtion. Det må vara en liten markering, men hur ska vi komma framåt med dom stora sakerna, om vi inte ens mäktar med att säga nej till dom små stegen i fel riktning?

Särskilt förvånad är jag över att Hållbart initiativ, som tidigare talat så varmt för att vi måste konsumera mindre och leva mer hållbart, inte sagt ett enda ord i debatten. I en radiointervju säger lagtingsledamot Anette Bergbo att det är en liten fråga som inte har så stor betydelse, och att man därför kan gå med förslaget.

När, undrar jag, ska Hållbart initiativ tycka att det är dags att stå upp för sin politik? 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden