Bygg din egen tunnel, Christian

 Jag blir lite häpen och lite... förbannad när jag hör intervju med Christian Wikström i Ålands radio.

Inte över att han har en plan, även om den är vag och virrig. Inte för att han försöker driva sin och regeringens politik. Det ska han ju göra.

Men att det skulle vara socialdemokraternas ansvar att vara med och utreda en tunnel som vi inte tror på och inte vill ha, annars tycker vi inte att infrastruktur eller skärgården är viktig.

Och att det skulle vara just den här ministerns smarta idé med parlamentarisk förankring. Godmorgon yxskaft.

Hela kortruttsprojektet var en ambitiös och omfattande process som med den bästa kunskapen hos infrastrukturavdelningen och under ledning av två ministrar, (Veronica Thörnroos och Mika Nordberg) arbetade fram en ram för investeringar som hela lagtinget var överens om. När kortruttsmeddelandet kom var ett enigt lagting lyriskt över det.

Sen kom det en oppositionsperiod för centern, och ett val som skulle vinnas, och den parlamentariska överenskommelsen kastades överbord. Som med alla stora infrastrukturella projekt kom protester som man kunde kapitalisera på, och som till och med hjälpte ett nytt parti till makten.

Det är vad som hände. 

Nu låter Centern Christian Wikström famla sig fram, väl medvetna om att inget skarpt beslut kommer att komma under mandatperioden, och att man kan gå in i nästa valrörelse och skylla på allt möjligt och alla andra för att man inte levererade en tunnel till jul.

Elhybridfärjan, bron och vägen över Gripö, tillsammans med ett nytt färjfärste i Hastersboda, var färdiga att börja byggas. När den satsningen avbröts gick man tillbaka till noll, och lika länge som det tog att få fram det projektet kommer det att ta att få fram ett annat konkret alternativ. Om det alls lyckas.

Under onsdagens debatt i lagtinget försvarade Simon Holmström HIs ståndpunkt (det som samme Simon tidigare lanserade som Ålands natur och miljös ställningstagande) med att man inte kunde acceptera att man skulle "spränga sönder en skärgårdsö".

Översatt till verklighet betyder det att man skulle bygga en väg över en ö, och två färjfästen. Det intrånget, varsamt genomfört, hade i mina ögon varit rimligt vägd mot miljövinsten av ett kortare färjpass som årligen skulle spara stora mängder olja, pengar och koldioxidutsläpp.

Förlorarna är miljön, klimatet och skärgården.

Det är ingen idé att blicka bakåt. Det som är borta är borta. Men det betyder inte att den som förlorade ett val på att hålla överenskommelser och stå upp för ett arbete som pågått under flera mandatperioder ska hållas ansvarigt för att förverkliga valsegrarnas halvkokta fantasier. 

Gör ditt eget jobb, Christian. Regeringen har en majoritet på 20 mandat. Ni kan göra vad ni vill.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden

Var drar man linjen när den flyter?