Snacka går ju, HI

 Snacka går ju. Det är det enda man kan säga om Hållbart initiativs miljöpolitik.

I torsdags snackade Simon Holmström vitt och brett i lagtinget om partiets motstånd mot en volymökning av fiskodlingen, utgående från en upprörande skrivning i budgetbehandlingen, där majoriteten skriver:

"Utskottet ser fiskodlingen som en potential till tillväxt för Åland. Fiskodlingen bidrar till livsmedelsförsörjningen samt erbjuder arbetsplatser och exportintäkter. En volymökning vore till fördel för Ålands ansträngda ekonomi."

Jag har reserverat mig, föreslagit att detta stryks, och fört det till omröstning. Vad gör HI, efter allt sitt orerande och alla rubriker och Facebook-inlägg där Simon Holmström hyllas för att tala klarspråk?

De avstår från att rösta. De avstår från att vid en omröstning ställa sig på vattenmiljöns sida. När det räknas lägger de ner sina röster.

Varför? Svaret har hittills varit, vid andra liknanden tillfällen, att man jobbar internt i landskapsregeringen och att HI behövs.

Om det gav resultat, detta arbetande, så hade jag förstått, men hittills har Hållbart initiativ inte åstadkommit någonting alls i regeringen. Miljö- och hållbarhetspolitiken har gått i stå och Hållbart initiativ blir gång på gång överkörda. Som nu.

En annan fråga det snackats om är hur viktigt det är med public service. Ändå går hela lagtingets majoritet, utom socialdemokraterna, in för en nedskärning för Ålands radio och tv, helt utan konskekvensanalys, med motiveringen att det är dåliga tider och alla måste spara. Det är 300.000 euro på ett bräde.

Om man ska spara ska man göra det övervägt och genomtänkt. Det här är bara hämndlystnad, kortsynthet och flathet, och en väldigt oroande signal inför de hårda sparförslag regeringen säger är på väg i mars.

Så var det sagt.

Nästa års budget är färdigbehandlad. Det mesta är business as usual, och det är mestadels bra. En del är riktigt uppåt väggarna, och det får vi fortsätta kämpa med.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden