Kulturens frihet och kulturpolitik

Kulturen har sitt eget existensberättigande, som utvidgare av våra medvetanden, ifrågasättare, granskare och fördjupare. Den kan vara underhållning, glädje, motkraft och rening. Kulturen har, i motsats till vad som sagt i debatten i lagtinget, inget ansvar eller någon som helst uppgift att spegla en officiell bild av något ”genuint åländskt”. Något sådant finns inte i ett modernt multikulturellt och öppet samhälle, och hela det tankegodset hör hemma i en annan tid.

Kulturen är också arbetstillfällen och försörjning, attraktionskraft för ett helt samhälle, turistnäring - kort sagt en bransch som har ett avgörande värde också för ett samhälles ekonomiska välmående. Vad kulturen inte är, är en guldkant som ska betraktas som nån slags lyx som man satsar på om man har råd. Ett klokt samhälle har en stark och aktiv kulturpolitik som inte bara är reaktiv och passiv.

Ur den synvinkeln är det utmärkt att landskapsregeringen nu överför 300.000 e från finansavdelningen investeringsanslag till filmprojektet Stormskärs Maja. Åland är på väg att under ledning av vår skickliga filmkommissionär Titte Törnroth växa till sig som en plats dit man kan komma och göra film, där det finns intresse, infrastruktur och entusiasm. På den vägen måste man också kunna pröva sig fram och acceptera att allt som görs inte blir fantastiskt. Det måste vara tillåtet att jobba sig framåt, till och med att provtänka ibland. Det är ändå en väg att sätta Åland på kartan för kommande film- och tv-produktioner. Pengarna landskapet satsar kommer att komma vårt näringsliv till nytta, och Stormskärs Maja är en förstärkning av Ålandsbilden som kan få många ringeffekter.

Detta leder oss socialdemokrater vidare i tankarna. Om man kan betrakta filmatiseringen av Stormskärs Maja som en investering, varför inte ta de tankarna vidare och fortsätta investera i kulturlivet, inte med en bidragstanke, utan som samhälleliga investeringar för att kickstarta Åland efter pandemin.

Alla människor våra kringliggande regioner kommer att vara svältfödda på evenemang, kultur, konserter, teater, litteratur. Nu är läge att komma med ett fyrverkeri.

Under pandemin har kulturen lidit svårt, av inställda föreställningar, evenemang, stängda samhällen. Det offentliga har, uppriktigt sagt, misslyckats med att i tillräcklig grad stöda kulturutövarna och institutionerna. I den investering som borde göras för kulturen måste också ingå att hjälpa till med kostnaderna för allt det inställda.

Vi stöder satsningen på Stormskärs Maja, men uppmanar landskapsregeringen att tänka ännu bredare och se kulturens potential att lyfta ett helt samhälle. Bedriv en aktiv kulturpolitik, lyft hela Åland.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden