Vem hjälper ryssarna att backa?

Vart kan freden ta vägen? Var finns vägen ut? Var finns de Rysslandsvänner, som kan fundera på vad som ska hända sen, som inte slutar i ett förnedrat Ryssland som förlorat ansiktet i detta vansinneskrig? 

Jag är kanske naiv, eller helt säkert är jag det, men jag ser inte hur detta kan sluta väl för Ryssland. De förlorade liven i Ukraina, den brutala aggressionen och den nakna makthungern finns där för alla att se. Sanktioner biter, och kommer att bita hårt i oss alla eftersom världen är länkad samman på så många plan.

Fortsätter kriget så blir det långt. Det blir Syrien om igen, blodigt och desperat och ursinnigt. 40 miljoner ukrainare och en hel värld som förser kampen med stöd och vapen, mot en militär stormakt som satt allt på spel för att vinna prestige och förverkliga imperiedrömmar. Då kryper man inte hem med svansen mellan benen.

När det värsta inträffat, de första skotten avlossats och de första missilerna träffat människors hem, då funderar man förstås på vad som kan bli ännu värre.

Värre kan bli ett Ryssland som blir helt isolerat och utfryst, där dagens befogade och självklara hårda respons på alla plan blir en bekräftelse för ryssarna om att det är Ryssland mot världen. Ryssland är en kärnvapenmakt med en galen diktator som stenhårt kontrollerar information och media, kastar oliktänkare i fängelse och har gjort demokratin till ett skämt.

Instinkten säger, ställ dig på barrikaderna för Ukraina, för de oskyldiga, för berättelsen om den lilla modiga mot den stora onda. Den är ju sann. Instinkten säger: hata tillbaka.

Men rädslan och eftertanken frågar; var finns vägen ut? Den fredliga lösningen finns inte i gatustrider i Ukraina, utan i ett Ryssland som besinnar sig. Som backar. Som avsätter Putin och rensar upp i bland ja-sägarna och oligarkerna, som återupprättar sina demokratiska strukturer.

Den viktiga frågan är inte hur vi trappar upp kriget i Ukraina och gör det till ett slagfält för decennier framåt, utan hur ryssarna kan hjälpas att återta sitt eget land ur vansinnets käftar, räta upp ryggen och återta sin plats som ett land bland andra, inom sina gränser.

Kära ryska vänner, vad behöver ni för att göra jobbet?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden