Bygg dagis i Strandnäs nu

Såhär resonerade jag i stadsfullmäktige kring frågan om Strandnäs daghem, som majoriteten vill skjuta på framtiden.

Det röstade Henrik Löthman och jag emot i stadsstyrelsen

Vi och den socialdemokratiska gruppen tycker att tilläggsmedel ska beviljas och att projektet ska gå vidare. Det är en tråkig vana vi har i Mariehamn att dra saker i långbänk, också sådana vi en gång kommit överens om, och där vi alla ansett att det finns ett behov.

När det gäller det aktuella projektet, ett nytt daghem i Strandnäs i anslutning till skolan, är det en fråga och ett projekt som beretts under många år. Det är därtill ett projekt där vi i början av denna mandatperiod kunde höra av ansvariga tjänstemän att man gemensamt, i en konstruktiv process kunna jämka samman både en inledande tveksamhet från lärarhåll, önskemålen från barnomsorgs- och bildningssektorn och infrastruktursektorns frågetecken kring utförandet.

Vi enades om ett bygge med många pedagogiska fördelar, en utformning som möjliggör att utrymmena utnyttjas både av barnomsorg och skola, kort sagt ett dagis vi mariehamnare kan vara stolta över och där barnen kan må bra. Ett dagis vi desperat behöver.

Det är många nu som kallar bygget dyrt och lyxigt och hävdar att det finns guldkanter som gör det onödigt dyrt. Så brukar det nästan alltid vara. Tyvärr brukar det också vara så att dumsnålheten kostar i andra änden, när den helhet man jobbat fram med stor entusiasm och sakkunskap filas ner utan tillräcklig fördjupning och kunskap.

Man säger nu att projektet kan vänta, att det inte är något större problem.  Det betyder i klartext att det är sämre för barnen och personalen att vänta, men att de får lov att stå ut med tillfälliga lösningar.

Ska man, som nu antyds, skrota de planer vi redan kommit överens om och som det finns ett akut dokumenterat behov av, så tar det flera år innan vi har ett nytt dagis på plats.

Betänk, bästa fullmäktige vad det kostat att komma så här långt, och vad det kostar i tid och pengar att börja om igen. Betänk vad de tillfälliga lösningarna kostar i pengar, för att inte tala om den försämrade kvaliteten under tiden.

Betänk att all sakkunskap som finns visar att bra skola och bra barnomsorg är bland de viktigaste faktorerna när människor väljer vart de ska flytta.

Att vela fram och tillbaka i vårt beslutsfattande kostar också pengar och det kostar trovärdighet. Medan vi sågar fram och tillbaka är det barnen och personalen som far illa, inte vi som sitter i fullmäktige och stadstyrelserummen.

Det är naivt att tro att de prishöjningar som nu skett går tillbaka till det tidigare i snabb ordning. Staden har pengar. Barnen på dagis och i skolan är här och nu.

Det är dem vi ska bygga för.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden