Kom igen, lantrådet

Det måste vid det här laget stå klart för alla att Åland i dagsläget inte har en fungerande regering.

Dag efter dag får vi läsa i media om olika utspel som olika ministrar gör, lantrådet dementera att det är regeringens linje, ledamöter i majoriteten deklarera att de inte längre stöder sin regering (no shit), och lagtingsdebatter där gruppledare riktar kritik mot sin egen regerings ekonomiska politik.

Standardsvaret från lantrådet Veronica Thörnroos är att hon inte kan kommentera innan hon pratat med respektive minister/fått tag på Bert Häggblom.

Hallå! Regeringskorridoren där alla ministrar sitter är inte särskilt lång. Det är cirka 20 meter mellan lantrådsrummet och den avlägsnaste ministern. Bert Häggblom är ett telefonsamtal borta.

Det är flera månader kvar till valet, och nästan ett år innan en ny regering är på plats. Ska vi tills dess få se alla dessa pinsamma utspel och dementier urholka det lilla förtroende ålänningarna har för vårt poltitiska system?

Ska Obunden samlings Christian Wikström, som varken tycks följan regeringens eller sitt eget partis krokiga linje, komma med nya utspel två gånger i veckan? Ska de moderata ministrarna Holmberg-Jansson och Karlström fortsätta kura bakom sina tjänstemän. Ska Roger Höglund bara prata om det finanspolitiska ramverket, men inget om innehållet i det?

Om det är så illa att vi inte har en majoritet bakom regeringen längre, erkänn det då. Avgå och fortsätt fram till valet som en expeditionsministär eller bilda en minoritetsregering, men sluta gräla som barn inför öppen ridå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden