S-regering bäst för Åland

Vad handlar det om egentligen, riksdagsvalet i Finland? Vad är det som står på spel? 

Som jag ser det väljer Finland vilken väg man ska ta ur kris, krig, statsskuld och pandemi. 

Vill folket välja en högerregering där Sannfinländarna ingår, eller ett alternativ där Socialdemokraterna finns med? Det blir antingen eller, det har statsminister och partiordförande Sanna Marin sagt klart och tydligt. Skillnaderna i värdegrund och människosyn är för stora för ett samarbete. 

För mig som riksdagskandidat är utgångspunkten klar. Sannfinländarnas politik är främlingsfientlig, kvinnofientlig och negativ för alla minoriteter, både språkliga och andra. Vill man ha ett öppet och välkomnande demokratiskt land som värnar både det nordiska och det europeiska samarbetet ska man inte sätta sig i den båten. 

Den andra stora vattendelaren är synen på ekonomin. Hur ska landet hantera den växande statsskulden, hur hårda ska inbesparingarna vara? Kort sagt – vem ska betala? Är det barnen, ungdomarna, pensionärerna och de med låga inkomster? Är det den sociala tryggheten som ska monteras ner? 

Socialdemokratins lösning är att satsa på grön tillväxt, bättre utbildning och större konkurrenskraft. Självklart ska vi vara sparsamma också, självklart behöver man ständigt vända på varje sten när man använder skattemedel, men det är inte samma sak som att hugga med yxa i välfärden. 

Vi vill se en sansad åtstramning med fokus på en friskare, starkare och bättre utbildad befolkning, en uppstramning av verkningslösa bidragsformer, en reform av socialförsäkringssystemet, som blivit en snårskog av delvis motstridiga stödformer. 

Samlingspartiets Petteri Orpo kräver att en kommande regering ska förbinda sig till nedskärningar i välfärden på 6 miljarder euro under nästa mandatperiod, och ytterligare 3 miljarder under nästa valperiod. Man vill också sänka skatter för dem med de högsta inkomsterna. Det är helt orealistiskt och destruktivt för landet. Resultatet av den förra omgången nedskärningar ser vi bland annat i ökad psykisk ohälsa och utslagning från arbetsmarknaden, vilket i sig innebär stora kostnader. 

För oss ålänningar handlar det också om vilken riksdag och regering i Finland som är bäst för Åland? Vilken statsminister, med vilka stödpartier? Riikka Purra? Petteri Orpo? Eller Sanna Marin, som framgångsrikt lett landet genom en av de mest tumultartade perioderna i modern historia? Socialdemokraterna har genom hela självstyrelsens historia varit ett starkt stöd, inte minst genom politiker som Paavo Lipponen, Tarja Halonen och Antti Rinne. 

Sittande riksdagsledamot Mats Löfström har i som medlem i svenska riksdagsgruppen stött regeringen Marin och de många välfärdsreformer som genomförts trots krig och pandemi. Inför kommande val vore det intressant att höra hur han ser på en kommande regeringsbildning. Är det tänkbart för en åländsk riksdagsledamot att stöda en sannfinländsk regering, och vilka kan konsekvenserna bli för Åland? 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillit och strukturer

Våga satsa på outnyttjad resurs

Prata med kärlek i orden